Царево тази вечер е морската столица, тъй като хиляди местни жители и туристи са на пристанището, за да участват в атрактивния Рибен фест, превърнал се в една от емблемите на общината. Сред най-атрактивните прояви беше състезанието за най-вкусни миди. В него смело, с инстински хъс, се хвърлиха няколко отбора – на бургаските депутати от ГЕРБ, на шоу звездите, на Шуменските баби, на пожарникарите и на моряците от военноморска база Атия. Публиката горещо насърчаваше готварските им умения.



Зад печката майсторство проявиха от отбора на депутатите - Димитър Бойчев, Ивелина Василева, Диана Саватева, Диана Йорданова, Галя Василева и Ася Пеева. Шоу звездите, пък бяха ръководени от певицата Белослава, която изненада журито с атрактивен начин на поднасяне на мидите и с техния екзотичен вкус. Особени аплодисменти заслужи тимът на пожарникарите. Зад тяхната печка с черпака със завиден замах се справяше началникът на пожарната в Царево Кирил Киряков. В тяхна помощ от съседната община беше дошъл и началникът на пожарната в Приморско Младен Илиев, който даваше ценни инструкции. Районът, в който те готвеха, по подразбиране беше най-пожарообезопасен – точно до тигана имаше поне 3 пожарогасителя. Те бяха готови да реагират в случай на нужда във всички ситуации.

Матросите от Атия се справяха по вече познатия блестящ начин с рибните деликатеси, които проготвяха в полевата кухня.

Оспорваната битка завърши с победа за отбора на депутатите, а специалната награда отиде при „готвачите” на Белослава. Вещ съветник на журито, в което участваха кметът на Царево Георги Лапчев и зам.-министърът на околната среда Атанаска Николова, беше обичаният от публиката тв водещ Ути Бъчваров. Той с настроение слагаше своето черно пиперче и солчица, за да приповдигне емоциите сред публиката. Кметът Георги Лапчев му подари типичен морски подарък – две момичешки моряшки шапки, с които шоу звездата да зарадва своите новородени близначки.

По неофициални изчисления тази вечер на пристанището в Царево се събраха около 5000 души като се очаква до кулминацията на фестивала броят им да достигне 15 000. В момента страстите се нажежават от бандата на Пецата, а след това започва големият концерт на обичаната група „Сигнал”. Царево обещава вечерта да приключи с грандиозна заря, която ще бъде новост в пиротехниката.

Правим този фестивал седма година, сцената ни сега е чисто нова – по-голяма и по-надълбоко. Този фест живее собствен живот, защото не можахме да изтърпим и го открихме един час по-рано, хората просто искаха да започне. Всички хотели са пълни, има много хора. До довечера ще станат 15 хиляди души. Тази година сме с песните на „Сигнал“. Царево се утвърди като точка с много мощна пиротехника. Това е добър туристически продукт, който сам се продава. Той носи приходи за всеки бизнес, който се развива тук. Това е правилен ход и фактите го показват. Вече е 9-ти септември, а Царево, Ахтопол и Лозенец са пълни.", каза кметът на Царево Георги Лапчев.