Министърът на туризма Николина Ангелкова и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Анатолий Макаров посетиха български черноморски лагери в Приморско и Китен, където летуват много деца от Русия. Днес те бяха в детските бази „Хелиос“ в ММЦ–Приморско и в "Росица-Балканика" – гр. Китен.

Лагерите отговарят на всички критерии за настаняване и обучение на деца. Предлагат и разнообразни спортни занимания, коментира министър Ангелкова.

Тя допълни: „Чрез подзаконова нормативна уредба ще създадем точни критерии и правила, на които да отговарят лагерите в зависимост от възрастовата група на децата. При тях има специфика в сравнение с другите туристи. Важно е да се предлагат различен вид занимателни дейности, за да надграждат знанията си от училище“, отбеляза още министърът. „С посланик Макаров сме заедно тук, за да установим кои лагери предлагат най-добри условия и да надградим успешните практики.“

Н.Пр. Анатолий Макаров акцентира колко е важно вниманието към децата и общуването им в лагера, което оставя спомени и приятелства за цял живот. На посещението в лагерите присъства и генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук.

Международният детски лагер „Хелиос“ в ММЦ се намира на 180 м от морето. Той е с капацитет 500 гости в изцяло обособена и охраняема територия. Край основната сграда има отделни корпуси до три етажа, които са напълно реновирани и с климатици. На територията на лагера работи професионален спортен комплекс (10 000 кв.м) с футболно игрище, две волейболни и две баскетболни площадки и тенис корт. В лагера е оборудван медицински кабинет, линейка и дежурни лекари са на разположение 24 часа. Той има и плаж със спасители.

Освен спорт децата изучават български народни танци, музикални инструменти, спортни и латиноамерикански танци, изобразително изкуство, грънчарство, дърворезба. Работи и център за компютърно обучение.

Международният лагер "Росица-Балканика" в Китен е за почивка едновременно на около 500 деца. Ограден и охраняван денонощно. Разполага със закрит 25-метров басейн, компютърна зала за 40 човека, безплатен интернет, футболно игрище с тартан, 2 баскетболни и 2 волейболни площадки, 4 тенис корта, закрита зала за баскетбол, волейбол, хандбал, гимнастика, футбол, танци и индивидуални спортове, зала за танци, дискотека, концертна зала, летен и закрит кинотеатър, кръжочни и репетиционни стаи, магазин и медицински корпус. Лагерът е със собствен просторен плаж на 150 м от базата.