Точно на обяд премиерът Бойко Борисов пусна с дистанционно фонтана до Казиното и така символично откри обновената Морска градина на Бургас.

„Това е историческото ядро на Морската градина, изградено от архитекта Георги Духтев преди точно 100 години. Морската градина е любимото място на бургазлии през четирите сезона на годината. Цялостната реконструкция се извърши благодарение на подкрепата и помощта на премиера Борисов”, заяви кметът Николов. Историческото ядро на Морската градина започва от паметника на Пушкин и завършва до хотел „Приморец”. Мястото блести с изцяло обновени алеи и красиви кътове и беседки за почивка и провеждане на различни събития. А ландшафтните архитекти са проявили не само креативност, но и специални умения.

Всъщност обновяването на Морската градина е било повече от предизвикателство, защото тя е сред обектите с историческо значение и всяко малко подобрение се е гледало под лупа.

„Наложи се по снимка отпреди 100 години да възстановим палма в началото на Морската градина. Тя трябваше да е със същия вид и височина, като от тази на фотографията, но благодаря на озеленителите, че успяха да я намерят”, каза Николов.

Той сподели, че в Морската градина има специална система за събиране на дъждовната вода, която после да се използва за напояване.

„Паркът заема огромна площ от 120 декара и водата ще се използва за поддръжката му”, добави Николов.

„Досега Винаги съм изпълнявал това, за което кметът на Бургас е искал помощ”, каза с усмивка премиерът Борисов. След това на него се падна честта да пусне фонтана, който разгледа отблизо.

На откриването присъства и министъра на регионалното развитие Николай Нанков, зам.министъра на енергетиката Жечо Станков, народните представители Димитър Бойчев, Ивелина Василева, Галя Василева, Диана Йорданова и Диана Саватева.

Отец Петър от храм "Св. св. Кирил и Методий" освети любимото място на бургазлии.