Вижте как Бойко Борисов откри ремонтираната Морска градина и защо общината издирва двойник на палма отпреди 100 години (СНИМКИ)

img

По време на ремонта Общината трябвало да се придържа толкова стриктно към оригиналните планове отпреди 100 години, че се наложило да търсят палма двойник на дръвче, красило градината преди век

Точно на обяд премиерът Бойко Борисов пусна с дистанционно фонтана до Казиното  и така символично откри обновената Морска градина на Бургас.

„Това е историческото ядро на Морската градина, изградено от архитекта Георги  Духтев преди точно 100 години. Морската градина  е любимото място на бургазлии през четирите сезона на годината.  Цялостната реконструкция се извърши благодарение на подкрепата и помощта на премиера Борисов”, заяви кметът Николов. Историческото ядро на Морската градина започва от паметника на Пушкин и завършва до хотел „Приморец”. Мястото блести с изцяло обновени алеи и красиви кътове и беседки за почивка и провеждане на различни събития. А ландшафтните архитекти са проявили не само креативност, но и специални умения.

Всъщност обновяването на Морската градина е било повече от предизвикателство, защото тя е сред обектите с историческо значение и всяко малко подобрение се е гледало под лупа.

„Наложи се по снимка отпреди 100 години да възстановим палма в началото на Морската градина. Тя трябваше да е със същия вид и височина, като от тази на фотографията, но благодаря на озеленителите, че успяха да я намерят”, каза Николов.

Той сподели, че в Морската градина има специална система за събиране на дъждовната вода, която после да се използва за напояване.

„Паркът заема огромна площ от 120 декара и водата ще се използва за поддръжката му”, добави Николов.

„Досега Винаги съм изпълнявал това, за което кметът на Бургас е искал помощ”, каза с усмивка премиерът Борисов. След това на него се падна честта да пусне фонтана, който разгледа отблизо.

На откриването присъства и министъра на регионалното развитие Николай Нанков, зам.министъра на енергетиката Жечо Станков, народните представители Димитър Бойчев, Ивелина Василева, Галя Василева, Диана Йорданова и Диана Саватева.

Отец Петър от храм "Св. св. Кирил и Методий" освети любимото място на бургазлии.

 

2 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

2 Коментара

  •  
    Гост
    2017-07-09 15:22:22

    Този мандат на 'кмета' се очертава да е най-слабия. Много обещания и малко изпълнение. Явно вече прегряхме и сме на този пост за стаж и заплата.

  •  

    Браво, Боко! Продължавай да режеш ленти на още морета и планини!

Най-новото

Актуални теми

Трагедия край Атия: Шофьор с "Шевролет" уби 16-годишен ученик

Жена почина след побой в Созопол, задържан е брат й

19-годишната Ивета беше жестоко убита от своя приятел в Айтос