Лятната естрада в Китен стана сцена на признателност и уважение, много усмивки и дори сълзи по повод 85-годишнината от създаването на крайморското селище снощи. Пред местните жители признателност получиха всички кметове, управлявали през последните десетилетия населеното място, неговите връстници, най-възрастния жител, младите таланти, ключовите фигури, които са допринесли за развитието на града. Кметът Катя Вълчева връчи на всеки един от тях плакет като жест на уважение. Тя изказа благодарност към кмета на Община Приморско Димитър Германов за подкрепата, която общинската власт оказва на Китен.

„Какво са 85 години - един човешки живот, развитие, духът на всички нас, които имаме привилегията да живеем край морето. Повечето от вас помнят 20-30 години назад и интензивното израстване на селище Китен с многобройните почивни бази и семейните къщи, превърнали се днес в семейни китни хотелчета. През последните 15-20 години Китен се разрастна, за да се первърне в приятно и любимо кътче по Черноморието, предпочитано място за семеен и младежки туризъм. Всички ние сме свидетели на подоряването на инфраструктурата и на услугите в сферата на туризма, на забавленията, които се предлагат на туристите. През последните години всички кметове на Китен вложиха старание да развиват и разкрасяват градчето. Обновена беше автогарата, читалището, направи се обществен фитнес, социален патронаж, санирана детската градина, имаме рибарска, ловна хижа, спортно игрище. Обновяват се и инфраструктурните точки, улиците. Макар че през последния месец и половина получихме доста негагивни реакции от страна на живущите на ул. „Странджа“ по повод основния ремонт - тази улица е за всички жители. Създадохме неудобство сега, но тази улица ще се ползва години напред и от всики туристи, които ни посещават“, каза Катя Вълчева.

Плакетът, който тя връчи на Димитър Германов – кмет на Община Приморско, на чиято територия се намира Китен, е за особени заслуги в развитието на градчето.

„Тези 85 години за населено място са младежка възраст. Китен е перлата на на Южното Черноморие и има огромен потенциал да се развива. Смятам, че при добро и мъдро ръководство, което е факт, нещата ще станат още по-добри. Китен е приоритетен за развитието на Община Приморско, която се превърна в една от водещите в България. Заслугата е на всички, включително и на житеите на Китен“, каза кметът Германов и пожела на местните хора успешен туристически сезон.

На сцената бяха поканени и бившите кметове на Китен Атанас Михов, Васил Полименов, Христо Ганев и Атанас Петров. Забравили всички политически пристрастия през годините, те се събраха за празника на града. Атанас Михов е най-дълго управлявалият населено място – 25 години.

Плакети получиха и бившите зам. кметове на община Приморско Стоян Диханов и Милчо Милев, както и Иван Митрев – директор на ВиК-район Приморско, Златка Ставрева за утвърждаването на „Атлиманска огърлица“ и Троянка Николова - председател на Читалището, д-р Надя Диханова и д-р Деянович за принос в сферата на здравеопазването.

Особено емоционално беше връчването на плакетите на връстниците на Китен, родени през 1932 година - Гина Кошнечарова, Желязка Перимджиева, Калудка Георгиева, баба Злата Диханова, Анастасия Георгиева. Гина Кошнечарова почти се разплака, докато се качваше на сцената, трогната от спомени.

Бяха отличени и талантливите деца, спечелили конкурс в училището – бъдещето на Китен: Тина Трифонова, Стефани Проданова и Николай Нечев

Най-възрастният жител на Китен е на 93 години – Марула Атанасова, която също получи плакет.

Много песни и танци включваше празничната програма. Тя продължи до късно вечерта с нестинарски игри. Кулминацията на празника беше пищна заря на брега на морето.