В Бургас има едно място, което е опора за родителите на деца с увреждания. За изминалата година лекарите, рехабилитаторите, психолозите, логопедите и терапевтите на Дом за медико-социални грижи „Вяра, Надежда и Любов” са помогнали на 567 деца от цялата област. Всички дейности в Центъра, които са насочени към малчуганите, са напълно безплатни за родителите – прегледи, консултации, лечение, рехабилитационни процедури и престой. Центърът за ранна интервенция и медицинска рехабилитация в Дома предлага изключително широк спектър от услуги. Специалистите са високо квалифицирани, обединени в мултидисциплинарни екипи от лекари, мед.сестри, кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, педагози и социални работници.

„Работим с недоносени бебета и помагаме за социалната рехабилитация и интеграция на деца с увреждания. В нашия център провеждаме диагностика, лечение, рехабилитация, психологическа и педагогическа помощ за деца в риск”, споделят от Дом за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и Любов”.

Центърът предлага както дневна и седмична грижа, така и почасови услуги, които наподобява посещения в детска градина, само че при тях грижите са специализирани. За родителите, които живеят по-далеч, има и седмични групи с преспиване, като те взимат децата си в почивните дни. Малчуганите, на които се помага в дома, най-често са били недоносени бебета, които се нуждаят от рехабилитация заради изоставане в двигателно развитие, деца с родови травми, със синдром на Даун, различни форми на детска церебрална парализа, аутизъм, хиперактивен синдром, хидроцефалия и др.

„Непрекъснато проследяваме потребностите, усъвършенстваме дейностите и създаваме най-добрите условия за хармонично физическо и нервно-психическо развитие на деца с медико-социален риск и подпомагаме тяхната пълноценна социализация. Отворихме заведението към обществото. Осъществяваме комплексно лечение, рехабилитация и социализация както на децата от дома, така и на външно-приходящите.Освен че помагаме на децата, консултираме и подкрепяме родители им”, заявяват от дома.

Центърът за ранна интервенция и рехабилитация е открит в Бургас в края на май 2011г. Само през него за изминалата 2016г. са преминали общо 183 деца, като повечето от тях са ползвали от 2 до 3 курса на рехабилитация, която е безплатна. Всеки курс рехабилитация включва 10 процедури в месеца. Освен нея малчуганите могат да използват физикална терапия – хидротерапия (тангенторна вана). А също помощ от логопед, игрова терапия и др.

Рехабилитационния център към ДМСГД Бургас е оборудван с най-модерна техника, включително роботизираната система „Локомат” – апаратът представлява роботизирано устройство, предназначено основно за рехабилитация и раздвижване на деца с детска церебрална парализа. Той е дарен от „Българската Коледа” през 2013 година.

Стотици семейства на деца със специални нужди от Бургас и областта са избират услугите на Центъра и малките пациенти постигат много високи резултати, благодарение на работата със специалистите там.

„Стараем се да създадем условия, близки до семейната среда, за промоция, превенция и рехабилитация на физическото и психично здраве на децата с повишен медико-социален риск” , заявяват от дома.