Искаме при сформиране на новото правителство, да бъдем чути. Защото ние няма да се откажем, не искаме да живеем като индианци в Община Царево – без никакви правила, без рамка за развитие. Искаме нашите деца да бъдат тук. Искаме да имаме права, които са ни гарантирани. Ние сме мирни граждани, искаме ред и правила, искаме си пристанището, гората, уникалната брегова ивица. Няма как сами да ги постигнем без намесата на държавата. Това заяви Таня Янчева, председател на Инициативния комитет, организирал днес протеста на жители на Царево, които блокираха пътя от Бургас към южната морска община, в района на моста над река Караагач. Припомняме, че над 400 души излязоха на бунт срещу липсата на действащ Общ устройствен план (ОУП) на Община Царево. Големият проблем е, че Царево има изготвен ОУП, който е отменил всички предходни документи, но е бил спрян. Така на практика няма никакъв план, който да служи за основа за развитието на общината.



Сред хората бяха пчелари, земеделски производители, рибари и други. За да подкрепят местните жители на пътя бяха и актьорите Христо Гърбов и Юрий Ангелов.

„На протеста съм, защото искам да подкрепя усилията на Община Царево и на кмета Георги Лапчев, който също като гражданин е тук. Аз имам личен интерес и не го крия – чакам 6 години вече този общоустройствен план, имам малка нивичка в Лозенец, но нищо не можем да направим на нея. Учудвам се защо институциите го спират. Това е единственият законен начин да се случват нещата, да се защитят интересите на хората. Животът си тече...“, каза Христо Гърбов.

Сред хората беше и кметът Георги Лапчев, бившият временен кмет на Лозенец и настоящ кандидат за пълен мандат Женя Гандиева, много местни жители.

„Хората са недоволни от това, че се чувстват като втора категория. Това е вече от три години. Това не позволява на пчеларите да гледат пчели, на животновъдите да изградят своите ферми. Това дразни хората. Искрено вярвам в бъдещото правителство, тъй като в управленската програма, която стана известна, е заложено развитие на морския туризъм. Няма как да се развие какъвто и да е туризъм, без да има основопогалащ документ, а това са Общите устройствени планове“, каза кметът Лапчев (още какво е мнението му по темата – очаквайте след малко).

Колони от по над 10 автомобила се образуваха на шосето в двете посоки. Спрени автомобили имаше и на Китен, както и до детелината за Приморско. „Идвам от София, смятахме, че ще преминем, защото точно в 11 часа бяхме тук, но не успяхме и чакаме вече повече от час. Това е ден на смирение“, каза една от пътничките в блокираните автомобили. Като цяло, въпреки нервите от спряното движение, хората изразяваха подкрепа за протеста.

„ В момента, ако някой иска да стигне до която и да е точка на Царево - Синеморец, Лозенец, трябва да минат през планината и да видят колко красива е Странджа. Всъщност, за да стигнат до Царево ще им трябват точно 6 часа. Но това от жълтите павета не се вижда. Път почти няма“, каза кметът Лапчев.