Кукли, вместо кучета, ще тричат природозащитници в странджанското село Бродилово. В събота, в навечерието Сирни Заговезни, когато в селото по традиция се извършва ритуала, фондация Lucky Hunt организира мирен протест. Това съобщава сайтът „Zonaburgas.bg”. От фондацията са категорични, че провеждането на ритуала – издигането на специална примка, завързването на кучета на нея и въртенето им, е варварски.

„Уважаваме традициите и обичаите, вярваме, че те съхраняват народната памет и са със символичен характер. Поради тази причина организираме настоящото събитие, събиране в село Бродилово целта на което е да не позволим да се тричат кучета, но да спазим символично обичая с кукли на кучета и почетем празника заедно с местните жители“, казват от фондацията.

По информация на Дарик-Бургас протест срещу ритуала подготвят и природозащитници от Варна.

"Стресът, който според т.нар. природозащитници се причинява на кучетата, е нищо в сравнение с този, на който ние сме подложени от натиска на всевъзможни държавни институции“, казват местните. Честваме Хелуин, а заклеймяваме българските обичаи. Това е варварство, не тричането“, коментират жителите на Бродилово.