Първи случай на птичи грип е регистриран в Бургаско, съобщи за BurgasINFO директорът на Регионалната агенция по безопаснот на храните д-р Георги Митев.

Заразените птици са отглеждани в частен микро язовир в землището на село Проход, община Средец. Лично собственикът на язовира е подал сигнал, че някои от пъдпъдъците, които отглежда, са болни. Освен тях той се е грижил и за няколко пуйки, петел и кокошка. Във водоема, пък е имало диви водоплаващи птици.

„Пъдпъдъците са гледани на „чашката” на язовира и е нормално е да се заразят от дивите птици”, каза д-р Митев. След като собственикът е подал сигнал, инспектори на БАБХ са взели проби и резултатите са сочили заразявани с птичи грип. Заради това вчера 91 пернати са унищожени и загробени от Агенцията по безопасност на храните, със съдействието на собственика на язовира.

Водоемът е отдалечен от населеното място, но в десеткилометровия пояс около огнището има ферма. Собствнеиците й са предупредени да засилят контрола и да спазват санитарно-хигиенните изисквания.

От Агенцията по безопасност на храните имат съмнения за още едно огнище на птичи грип, пренасян от диви птици, на Юг от Бургас. От мястото са взети проби, като резултатите още не са готови.