Кметове на Бургаска област обмислят удължаване на извънредната ваканция, показа проверка на БургасИНФО. Градоначалникът на Карнобат Георги Димитров вече обяви за неучебни 9-ти и 10- ти януари. В Приморско вече също е готова заповедта на кмета Димитър Германов. Градоначалникът на Царево Георги Лапчев също обяви още два дни ваканция. Факт са вече и заповедите на кмета на Поморие Иван Алексиев, като и на Малко Търново - Илиян Янчев. До края на деня се очаква всички общини от Бургаска област да обявят удължаване на ваканцията.

Причината е усложнената зимна обстановка. Припомняме, че през тази седмица ваканцията беше удължена с два дни – 5-ти и 6-ти януари, както поради повишения брой болни от грип, така и поради ясните още тогава прогнози за студ.

Министерството на образованието и науката призова кметовете да удължават ваканцията в селищата, в които не е възможно да се възстанови учебният процес на 9 януари 2017 г. Това важи особено за средищните училища, до които достъпът е затруднен, както и там, където има проблеми с електроснабдяването и отоплението на класните стаи. Препоръката на вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева е с цел да се избегнат всякакви рискове за здравето на учениците и учителите.

Във връзка с усложнената метеорологична обстановка МОН изисква от началниците на регионалните управления на образованието да са в постоянна връзка с кметовете на общини и директорите на училища, за да бъдат информирани навреме родители и ученици за възникнали проблеми. От РУО се очаква да подават информация в МОН по всяко време през предстоящите почивни дни.