Въпреки студеното време и ниските температури, желаещите да спасят Свети Кръст в Царево бяха петима. Най- бърз бе Атанас Екшиев, който за пореден път е героят на Йордановден. Поверието гласи, че който извади от водата Светия кръст, ще бъде много здрав и щастлив през годината. Не само на пристанището в Царево се спази традицията по хвърляне на кръста, а и в квартал Василико. Там, желаещите да се изкъпят в студената вода бяха двама, а най- бързо до кръста стигна Димитър Добрев. Той и победителят от царевското пристанище Атанас получиха парична награда от кмета Георги Лапчев.

С празнична литургия в храм „Св. Цар Борис -Михаил ” и храм „ Св. Успение Богородично”, започна празникът в Царево. От 10: 30 часа жители и гости на града се събраха на Пристанището, за да станат свидетели на Богоявленския водосвет и хвърлянето на кръста във водите на Черно море.

Според християнската религия Йордановден е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението.