Да се обясниш на любимия си човек навръх Нова година е бил един от най-романтичните жестове в Стария Бургас. А признанието е ставало чрез специален подарък – новогодишна картичка.

Картичката, на която момче и момиче си играят съвсем невинно на фона на малка часовникова кула, е от 1937г.

„Тя се е продавала в книжарницата на бай Ради, намиращо се в близост до училището на ул. “ Св. Св.Кирил и Методий” 15. Хитът били стотиците картички за всеки повод и празник. Някои от тях били ръчно рисувани, други представлявали фотографии. Влюбените ги купували, за да се обяснят на своите любими или да намекнат за скрити чувства или просто да поздравят близки и приятели”, обяснява във фейсбук невероятната Соня Кехлибарева. С картичката тя поздравява членовете на фейсбук групата Стария Бургас за новата 2017г. и не пропуска да напомни малко от романтиката на града преди 80 години. Соня Кехлибарева е един от пазителите на паметта на Стария Бургас и автор на „Ретро Бургас" и „Ретро Бургас 2".

А откъде идвали картичките в книжарницата на бай Ради?

„Книжарят е бил само разпространител на картичките. В повечето случаи те са били поръчвани по каталог от чужбина и в България са им слагали български надписи. От тях лъха сладка романтика, нежност и усещане за нещо мило и приятно!”, заявява писателката.