Убийствен старт на лято 2016 г. бе гвоздеят в криминалната карта по морето през изминаващата 2016 г. Престрелката в ресторант „4 You” в Слънчев бряг, при която бе застрелян гарда на Димитър Желязков – Александър Алексиев- Сашо Японеца, а самият Митьо Очите бе тежко ранен, безспорно е номер 1 в черната класация на убийства в Бургаско през миналата година. Извън темата за оперативно и следоперативно лечение на Митьо Очите, информациите за пикочния му мехур и прелятата му 21 литра, които счупиха броячите на електронните сайтове, екшънът в Слънчака въведе и нов дрескод по морето- пура и бронежилетка, в какъвто вид Желязков се появи на каубойската среща. МВР –Бургас също даде своя принос за обогатяване на познанията сред целокупното гражданство с обяснението за „рисков профил”- човек, който не изглежда като турист. Последва затягане на режима в курорта и арести на 10 с рисков профил – до един групата на сочения за лидер на конкурентната на Очите-криминална структура на Божо Кравата. След като прекараха няколко месеца на топло седем бяха пуснати на свобода, а зад решетките в момента са единствено Божидар Кузманов, Тодор Славов - обвинен за убийството на гарда Сашо Японеца и Георги Иванчев, за който има доказателства, че е стрелял по Очите. Преди сам да се предаде Божо Кравата проплака в телевизионно интервю, че е заплашен. Точка на задочния диалог по медиите, сложи Димитър Желязков с култовата реплика: „Не им пращам некролози, те сами си ги рисуват. На това положение как си го представяте да пращам некролози", каза Очите и прати враговете си да ходят в полицията.

И докато МВР се фиксира в екшъна в Слънчев бряг, съдебната власт проявява

особено снизхождение към задържан за друго брутално убийство – в Несебър. То е извършено от 59-годишния бизнесмен и собственик на ресторант Кирил Христов, по-известен като Киро Принца.

През април т.г. той простреля главния готвач на заведението Никола Колев и се опита да прикрие престъплението. Впоследствие бе задържан, пуснат от Бургаския окръжен съд под домашен арест, а медии го заснеха как спокойно се разхожда из Стария Несебър, нищо че затова му е необходимо прокурорско разпореждане.

Братоубийство в спор за наследство разтърси Равда. През юни т.г.

76-годишният Петър Жеков посече с брадва брат си Коста, а след това отиде на...фризьор.

„Ако аз не бях убил Коста, той щеше да ме затрие“, заяви Жеков. И магистратите отново го пуснаха под домашен арест.

Убийство с чиния допълни бургаската криминална хроника през юли т.г.

46-годишният Борислав Йорданов разби с кухненската посуда главата на хазяина си Пламен Панайотов в жилищен блок на бул. „Сан Стефано”.

След това събрал багажа си и хукнал към автогарата. Там го задържали полицаите. „Cherchez la femme” (Търсете жената), обяви адвокатът му и с това сложи точка на коментарите за мотивите за садистичното престъпление.