Новата автобусна линия в Бургас, която беше пусната със старта на транспортната схема и свързва двата големи жилищни комплекса „Изгрев“ и „Славейков“ ще претърпи драстична промяна, съобщи управителят на общинския превозвач „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев. Въпреки че години наред нямаше връзка между „Изгрев“ и „Славейков“ и се предполагаше, че тя ще бъде използвана от бургазлии, се оказва, че с автобуса пътуват основно младежи от мол до мол и то само в часовете между 17 и 19 часа. Същевременно има и други линии, които пък могат да бъдат използвани от хората за пътуване до Гробищния парк.

„Пробвахме да пуснем автобус 13 през спирката на УМБАЛ-Бургас и да завие по новия пробив към мол „Галерия“. Но ще има драстична промяна.“, сочат наблюденията на инж. Драгнев. Четворката също се оказала слаба, по тази линия също се очакват промени, както и на автобу 17, който пътува за кв. „Крайморие“.

От 2 януари маршрутките вече няма да правят само вътрешни курсове в ж.к. „Меден рудник“, а ще пътуват и до центъра. „Прехвърлянето създаваше проблем на хората от крайните точки в студените дни. Двете маршрутки за центъра ще се разминават на ул. „Гладстон“. Едната ще минава по ул. „Спортна“, „Иван Вазов“ към Трапезица, а другата в обратна посока – Трапезица, „Сан Стефано“, „Гладстон“, „Иван Вазов“, „Спортна“. Така ще дадем възможност на хората и от Зона А, и от Зона В, и от селото да стигнат до центъра на града с маршрутка. Досега те бяха безплатни вътре в „Меден рудник“, сега пътуването ще се таксува. От терминала до Меден рудник до Централната автобусна спирка ще се стига за 20 минути, ще пътуват на интервал от 15 минути“, каза инж. Драгнев.

Според него един месец от старта на новата транспортна схема е минималният необходим период, в който да се направи правилна преценка за нейното функциониране. „Анализираме пътнико-потока, видяхме къде не са добре стиковани нещата. Информирахаме специалистите, които са изработили транспортната схела, дадоха си положителното отношение за промените и сега технически трябва да се изработи разписание. В момента работим без резерв на автобуси и водачи. Сто процента от състава е в движение“, допълни инж.. Драгнев.