Френското сатирично издание "Шарли Ебдо" скандализира за пореден път - сега с две карикатури, посветени на падналия руски самолет ТУ-154 в Черно море. Публикациите са от 28 декември, пише „Клуб Z”.

Първата рисунка представлява падащ самолет с изражение на хорист, който пее: "Аааааа", а текстът гласи: "Репертоарът на Хора на Червената армия се разширява".

Втората карикатура отново е на падащ самолет, придружена от саркастичния коментар: "Лоша новина. Путин не е бил там".

Военният самолет на Русия падна в Черно море на 25 декември. На борда му е имало 92-ма души - членове на Хора на Червената армия, известен като академичен ансамбъл "Александров", журналисти, председателят на фонд "Справедлива помощ" Елисавета Глинка. Всички са загинали.

Самолетът е пътувал за Сирия, където изпълнителите трябвало да изнесат новогодишно представление пред войниците в авиобаза до Латакия.

Карикатурите предизвикаха масово възмущение в социалните мрежи в Русия.

Москва остро осъди карикатурите, които бяха определени като мерзост и загуба на човешко достойнство.

"С кощунствените карикатури на трагедията с Ту-154 сътрудниците на "Шарли Ебдо" окончателно извадиха себе си не само от редиците на журналистите, но и на цивилизованите хора", написа във Фейсбук Константин Долгов, упълномощен от руското външно министерство по въпросите на правата на човека, демокрацията и върховенството на правото.

"Да се обръща внимание на карикатурата, публикувана във френския сатиричен вестник "Шарли Ебдо" на тема падането на руския самолет Ту-154 над Черно море е унизително за нормалния човек“, заявява и говорителят на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков пред ТАСС.

Той определя действията на карикатуристите като "мерзост".

"Карикатурите в "Шарли Ебдо" са извън човешкия морал и закона. Това е екстремизъм, който няма отношение към творчеството и журналистиката", казва заместник-говорителят на руския парламент Ирина Ярова.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че публикуването на карикатури за разбития самолет и за убития посланик в Турция "за пореден път демонстрира какво представлява в същността си западната демокрация и свобода на словото".

В профила си в Инстаграм Кадиров написа: "И по-рано съм говорил, и сега повтарям, че редакционната политика на списанието е аморална, безнравствена и нехуманна. Това няма никакво, нито пряко, нито косвено отношение към свободата на словото. Убийството на Андрей Карлов и катастрофата на Ту-154 се въприема от милиони руснаци и от нашите приятели по целия свят като лична мъка, а "Шарли Ебдо" се надсмива над нашата национална трагедия. Нека и днес онези, които викаха "Ние всички сме "Шарли" да облекат отново тениските си и онези, които в стройни колони маршируваха по улиците на Париж, отново да се съберат пред Елисейския дворец".

От френското външно министерство заявиха, че се дистанцират от изданието.

"Ръководството на страната няма отношение към работата на вестника и неговите сътрудници имат свободата да изразяват собственото си мнение", се казва в позицията на френското външно министерство.

Припомняме, че 10 журналисти от "Шарли ебдо" и двама полицаи бяха разстреляни през 2015 г. заради карикатури, осмиващи исляма и пророка Мохамед.