Празничните светлини на коледната елха могат да повлияят на качеството на WiFi връзката, предупреждава независимият британски телефонен регулатор Ofcom в съобщение до медиите, пише Obekti.bg, позовавайки се на Science Alert.

Преди да започнете да се подсмихвате недоверчиво, знайте, че предупреждението е основателно – лампичките, окичени по елхата, наистина могат да попречат на сигнала ви – както и много други устройства. Въпросът е в каква степен.

Микровълновите печки и флуоресцентните лампи също могат да смутят сигнала.

Нека се върнем в училище и си припомним урока за електромагнитния спектър. Той обхваща радиовълните, микровълните, видимата светлина и радиацията. Всичко това е около нас през цялото време. Телефони, радиоапарати, телевизори и настолни лампи – всички зависят от този принцип.

Безжичните мрежи обикновено работят на 2,4 гигахерца в микровълновия радио спектър. Един херц е една дължина на вълната в секунда. Една FM радио станция може да използва 100 мегахерца, или 100 000 000 вълни в секунда. 2, 4 гигахерца при безжичния интернет се равнява на 2 400 000 000 вълни в секунда, което означава, че радиовълните, използвани от Wi-Fi, са значително по-къси. По същество, това означава, че те са „по-слаби“ от FM радио вълните – тъй като изискват повече мощност за покриване на същото разстояние.

Вашият безжичен рутер също така използва значително по-малко енергия, отколкото един FM радио предавател. Обикновено максималният обхват на домашния Wi-Fi сигнал е около 100 метра, докато FM в подходящи условия обхваща разстояния от повече от 10 км. (Безжичните мрежи на публични места, известни като WiMAX, работят на по-големи площи, но съобщението на Ofcom не се отнася за тях.)

Защото домашната безжична мрежа има много по-малка мощност от един голям FM предавател и вълните са по-слаби, това къде ще поставите рутера и какво има около него, е от значение. Електрозахранване, микровълнови печки, стоманени греди, бетонени облицовки и фолио за изолация – всичко това може да има ефект. В по-старите жилища с по-дебели стени също има разлика, тъй като високочестотните Wi-Fi радио не проникват лесно през тях.

Но макар че много различни фактори могат да отслабят вашия WiFi сигнал, не сме чули за случай, в който светлинките на елхата са прекъснали коледния филмов маратон на лаптопа. Макар че е възможно.

Повечето коледни светлини имат неекранирани проводници, което означава, че няма изолация, която да предпази радио устройствата от електромагнитните ефекти на кабелите, усукани около елхата. Нужни са обаче доста светлини, за да може смущенията значително да се отразят на WiFi връзката ви.

Добре е да помислите и къде да поставите рутера в дома си. Ясно е, че не е добра идея да го криете в метален шкаф. Нито да го украсявате с коледни лампички.