Само за година държавата е отнела незаконно имущество на стойност 20 милиона лева. Според последната законодателна промяна една трета от конфискуваното ще отива за социални нужди. Шеста година луксозната някога къща на наркобоса Димитър Желязков-Очите в центъра на Сунгурларе е пуста, съобщава bTV.

Преди държавата да конфискува имота, роднините му си прибраха всичко ценно, включително дограмата на прозорците. До днес общината не е успяла да я продаде, но вече знае за какво ще използва парите.

„Най-напред за детски градини, подпомагане на детски градини, и не на последно място подпомагане на двата дома за стари хора. Най-вече за Дома в Славянци, където са стари хора с деменция, положението там е много сериозно”, обясни зам.-кметът на общината Дияна Гурева. Догодина НАП ще направи нова оценка на къщата и нов опит да я продаде.

„В Италия, когато се отнеме един имот, се слагат едни огромни табели - отнето от мафията, т.е. всеки гражданин като се движи, я вижда”, каза Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и допълни: „Може би в нашия случай е малко екстравагантно да слагаме табели, но да има видимост, това което вършим”.

Други конфискувани имоти на Митьо Очите и Ванко 1 - в Бургас и Пловдив, вече се използват в обществен интерес от две правителствени агенции.

За последните 12 месеца има осем заведени дела за наказателна конфискация и нито едно от тях не е отхвърлено.

Източник: Blitz.bg