Димни датчици ще бъдат монтирани в домовете на самотни и възрастни хора в Бургас. Целта е максимално бърза реакция при пожар. Инициативата ще бъде реализирана от пожарната и община Бургас. Това съобщи главен инспектор Николай Николаев, началник на Първа Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.

„Получихме информация от Социалния патронаж за всички трудно-подвижни и самотноживеещи хора в региона. С помощта на местната власт ще закупим датчици за всеки един от тях и ще ги монтираме в жилищата им. Целта е незабавна реакция при евентуална опасност. Своевременното алармиране би могло да предотврати или да помогне за по-бързото потушаване на пожара”, каза гл.инспектор Николаев. Към момента само в Бургас пожароизвестителни системи ще се поставят на 35 души.

Системата е изключително ефективна. Захранването й, обясняват експерти, се осъществява чрез батерия, което ги прави независими от електрическата мрежа и евентуално прекъсване на електрозахранването не би нарушило работата им.

Датчикът ще реагират при повишаване на концентрацията на дима или при повишаване на температурата над определени граници, а алармата ще се задейства още в началния стадий на пожара, преди избухването на пламъците. Звуковата сигнализация е достатъчно силна, за да се чуе и в съседните жилища.

Същата инициатива ще се реализира и в община Малко Търново.

В Царево вече е въведена подобна организация за известяване за пожари. Тя е въведена от началника на службата по Пожарна и аварийна безопасност Кирил Киряков със съдействието на кмета Георги Лапчев. Идеята е заимствана от Япония, където началникът на огнеборците е бил на специализация. "Инициативата беше от години, реализирахме я преди три месеца", каза кметът на Царево Георги Лапчев.