Кампилобактериозата е инфекция, причинена от бактериите от род Campylobacter (Кампилобактер), обичайно от вид Campylobacter jejuni (Кампилобактер йеюни). Това е най-често съобщаваното стомашно-чревно заболяване в Европа след 2005 година. Инфекцията варира от безсимптомна до много тежка. Инкубационният период е 2-5 дни. Клиничните прояви на заболяването са: диария, коремна болка и висока температура. Предшестващи симптоми могат да бъдат главоболие, общо неразположение и мускулни болки. При една четвърт от случаите има повръщане и кръв в изпражненията. Усложненията включват артрит (възпаление на ставите), синдром на Гилен-Баре (прогресиращата симетрична мускулна слабост) и хемолитично-уремичен синдром (анемия, намалени тромбоцити и бъбречна недостатъчност).

Кампилобактериозата е широко разпространена в Европа. Съобщава се сред всички възрасти като най-често боледуват децата от 0 до 4 години и от 5 до 14 години. Мъжете са засегнати по-често от жените. Инфекцията се появява през цялата година, но най-разпространена е в периода юни-октомври. Рисков контингент са хората, които работят във ферми и пътуващите в чужбина. Campylobacter е често срещан в развиващия се свят и посещаващите такива страни са в риск за инфектиране с бактерията.

За да оптимизира диагностиката на инфекциите, протичащи с диариен синдром, лаборатория „ЛИНА“ въведе нов бърз тест за доказване на Campylobacter. За неговото извършване е необходима фекална проба. Много важно за получаване на достоверен резултат е незабавното доставяне на материала в лабораторията. На пациентите, при които се позитивира тест, е осигурена безплатна консултация с микробиолог.

„Причинителят на кампилобактериозата се установява във фецеса на болния. Видовете от род Campylobacter са взискателни бактерии и не се откриват върху стандартните хранители среди, които се използват при микробиологично изследване за изолиране на Shigella (Шигела), Salmonella (Салмонела) и ентеропатогенни Escherichia coli (Ешерихия коли). Поради тази причина се счита, че в България съобщените случаи на кампилобактериоза са много по-малко от действителните”, обяснява микробиологът от лаборатория „ЛИНА” д-р Сашка Михайлова, д.м.

Кампилобактериозата е свързана с животните – птици, говеда, свине и домашни любимци. Най-голям риск представляват птиците. Те не боледуват, но носят причинителя. Бактериите лесно се разпространяват от птица на птица чрез общ воден източник или чрез контакт с инфектиран фецес. При клането на птици, Campylobacter преминава от червата в месото. Бактериите се откриват и в птичите дреболии, особено в черния дроб.

Консумирането на сурово мляко също крие рискове, защото може да причини взривове от кампилобактериоза. Непастьоризираното мляко се замърсява, ако вимето на кравата е инфектирано или в млякото попадне животински тор. Повърхностните води и планинските потоци се замърсяват от фецеса на заразени крави или диви птици. Хората се инфектират чрез пиене от такива неконтролирани водни източници.

За да се разболее човек от кампилобактериоза, са необходими 500 бактериални клетки Campylobacter. Това количество се съдържа многократно в една единствена капка сок от заразено сурово пилешко месо. Пример за възможен начин на инфектиране е рязането на пилешко месо върху дъска и след това използване на същата дъска без да е измита за рязане на зеленчуци. Така Campylobacter от суровото месо навлиза в други ястия. Затова спазването на добра хигиена за предпазване от заразяване с бактерията, е препоръчително.