3 км плуване, 115 км планинско колоездене, 18 км бягане. Това са изпитанията, през които преминават участниците в състезанието "Лъвско сърце", провеждащо се вчера и днес край Приморско.

Това е първият ултра крос триатлон, който се провежда в България, а за мястото на провеждане е избрана мистичната Странджа планина, заедно с някои от най-интересните й исторически забележителности и райони. Форматът ултра триатлон е нов за страната. При него традиционните три етапа на триатлона са с многократно увеличен обем, което превръща състезанието в истинско изпитание за физиката и волята на участници.

За да финишират успешно, състезателите ще трябва да изминат 136 км трасе с обща положителна денивелация от 2336 м. Базов лагер на "Лъвско сърце" и отправна точка за трите дисциплини ще бъде плаж Перла край Приморско. Точно там, в залива, започна тестът за издръжливост с първото предизвикателство – плуването. Следва колоезденето, като маршрутът от Перла продължава през селата Писменово, Заберново, покрай река Велека, местността Качул и оттам към Кости, Българи и Фазаново и завърши отново в Приморско. И накрая – бягането, което се движи на север към Маслен нос, Бегликташ, залива на Св. Параскева, Лъвската глава и финал отново на плаж Перла.

Ултра триатлонът носи име, вдъхновено от една от забележителностите на Странджа и околностите на Приморско – Лъвската глава. Тя е емблематична за района и край нея преминават всички участници, които достигат до последния етап от състезанието - бягането в магическия резерват “Ропотамо”.

"С това събитие искаме да извадим състезателите от "комфортната зона" на пътищата и изгорелите газове и да ги поставим в една от най-чистите и диви планини на България." - разказва за състезанието и трасето Филип Шавов - един от организаторите на "Лъвско сърце".