Сръбски фенове на „Цървена звезда“ вилняха като хуни и окървавиха Слънчев бряг, ранени са и полицаи.

Районна прокуратура Несебър пое ръководство на разследването по две досъдебни производства за извършен побой на двама служители на реда, на почиващи, и за повреждане на автомобил.

В периода 05.00ч.-07.00ч. тази сутрин, след получени множество сигнали на тел.112, РУП Несебър са започнали две досъдебни производства срещу виновните лица, затова че на 26 юли 2016г. Около 05.00 ч. до дискотека „Викинг“ в Слънчев бряг, като съизвършители, причинили по хулигански подбуди леки телесни повреди на полицейските служители И.З. и Д.Г. – престъпление по чл.131 ал.ІІ вр. с ал.І т.12 вр. с чл.20 ал.ІІ от НК. На същата дата около 07.00ч., до Аква парк в Слънчев бряг, като съизвършители, са причинили по хулигански подбуди леки телесни повреди на Г.Х. и М.Т. – престъпление по чл.131 ал.І т.12 вр. с чл.20 ал.ІІ от НК.

За деянието законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 1 г. до 5 г., а за деянието по чл.131 ал.І т.12 от НК - наказание „лишаване от свобода“ до 3 г.

Тази сутрин 05:07ч. в РУП Несебър е получен сигнал за сбиване между чужди граждани до бар „Валхала”, находящ се в к.к. „Слънчев бряг”, като на място са били изпратени вело-патрули.

Около 05:15 е било получено ново обаждане за сбиване и нанасяне на побой над полицейски служители. Към мястото на инцидента са били пренасочени всички налични полицейски наряди и служители. Установено е, че на двама служители от ОД МВР Бургас са нанесени рани, хематоми в областта на главата и порезна рана около 10 см. в теменната област, която е получена, след удар с палка.

В помощ на полицейските служители се включили и граждани (служители в търговски обекти), като трима от тях са пострадали. Налице са данни, че единият от тях е с фрактура на ръката, фрактура на крака и повърхностни рани, поради което пострадалият незабавно е бил отведен в болнично заведение за хоспитализация.

Независимо от произведените от полицейски служител във въздуха на 4 изстрела със стоп патрони със служебното си оръжие „Макаров”, лицата, участващи в сбиването, не са преустановили своите действия, а още по-агресивно продължили да нападат полицейските служители и граждани. При пристигането на останалите полицейски наряди сбиването е било преустановено, лицата побягнали, като в последствие са били задържани 9 сръбски граждани футболни фенове на сръбския отбор „Цървена звезда”.

За започналите две досъдебни производства е уведомен дежурния прокурор при РП – Несебър.

До настоящия момент, по указание на наблюдаващия прокурор, в качеството на свидетели-очевидци са разпитани петима български граждани и четирима полицейски служители, извършват се разпознаване на лица, разпити на свидетели, назначени са съдебно-медицински експертизи и оценъчни такива. Иззети са видео-камери от района на инцидента. Четирима сръбски граждани са отведени за медицински преглед, а двама са задържани в РУП Бургас за срок от 24ч. по см. на ЗМВР.

На същата дата около 07:00ч. е получен сигнал от тел. 112 за счупено стъкло на лек таксиметров автомобил пред хотел „Роуз Гардън”, управляван от български гражданин.

На място са били изпратени служители на РУП – Несебър. Установено е, че сръбски граждани – отново футболни фенове на сръбския отбор „Цървена звезда”, са започнали да нанасят побой на водача и удари по автомобила. Пострадали са и двама български граждани, оказали съдействие на водача. По случая са задържани 8 сръбски граждани във връзка с извършеното престъпление.

По двете образувани дела до настоящия момент са задържани от ОД МВР Бургас 45 сръбски граждани - футболни фенове на сръбския отбор „Цървена звезда”, от които 16 с установена самоличност.

По досъдебните производства предстои анализ на събраните доказателства, като при налични такива предстои повдигане на обвинения срещу виновните лица и за по-тежки престъпни състави.

За започналите наказателни производства е уведомена Апелативна прокуратура Бургас и Главния прокурор на Република България.