Следователят Иван Христов от Несебър, който беше обвинен в близки връзки с Димитър Желязков-Очите, не можел да осъществява дейност на магистрат.

„Той бе обвинен в използване на служебното положение за получаване на неправомерна облага за развиване и осъществяване на лична стопанска дейност – хотелиерство, ресторантьорство, ремонт на мобилни апарати. Човек, който се занимава с такава дейност, не може паралелно с това да осъществява и функции на следовател”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред Нова тв.

„Самото функциониране на комплекса „Слънчев бряг” създава предпоставки за престъпност. „Слънчев бряг” е нещо като икономическа и административна държава в държавата и е апетитна територия за всеки, който иска да реализира средства по непозволен начин. Това са групировки, за които има данни, че през зимата са действали на територията на зимен курорт, а през лятото са в „Слънчев бряг“, смята той.

Става дума за война за територия, война за контролиране на търговската дейност. „Този, който я контролира нелегално, но силово, в крайна сметка печели. Войната е за такситата, за заведенията, за местата за сладолед и всичко друго. Държавата трябва да си дойде на мястото. Това е нагла престъпност”, коментира Цацаров.