В ход епроцедурата по разширяването на пътния участък Поморие-Ахелой. Единствено не е пусната тръжната процедура за обхода на Ахелой. Причината е, че се обжалва предварителното изпълнение на екологичната оценка от екологични организации. Това каза в Бургас министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя добави, че няма тръжна процедура, която да не е обжалвана. „Усилията ни продължават. Не може да влезе в сила решението за ОВОС, в резултат на което да приключим проекта. Надявам се, че до няколко седмици и той ще е факт, за да може и за трите участъка –обхода на Ахелой, обхода на Поморие, да започнат процедурите за избор на фирма- изпълнител и до края на годината да се започне работа”, каза още Павлова.

Тя е в морския град за участие във форум за приоритетите в развитието на Югоизточен планов регион, организиран от в. „24 часа“.

„Силната местна власт, възможностите на инфраструктурата и активен бизнес, който да участва в партньорство с местните власти са трите нужни условия за развитие на регионите. Досега давахме пари за регионално развитие, вече ще инвестираме в разстежа на регионите“, подчерта Лиляна Павлова.

Във форума участват и министрите на земеделието и храните Десислава Танева, на околната среда и водите Ивелина Василева, на труда и социалната политика Зорница Русинова, областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, кметовете на Приморско Димитър Германов, на Поморие Иван Алексиев, на Царево Георги Лапчев, на Айтос Васил Едрев, на Несебър Николай Димитров, на Камено Жельо Вардунски, както и представители на ключови държавни и частни фирми.

Форумът се провежда в експозиционен център „Флора“ в Бургас. Идеята му е да изследва кои са неизползваните ресурси и възможности за стимулиране на местните икономики.

„Целта е привличане на още бизнес и успешни практики. Това е най-прагматичният формат на присъствие на министри. Защото това са тези министри, към които се обръщаме най-често със своите въпроси“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

През 2016 г. по Оперативна програма "Околна среда" и по останалите финансови инструменти, управлявани от Министерството на околната среда и водите, общините в България ще могат да разчитат за усвояване на 1,350 млрд. лв., каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Министър Русинова подчерта, че 506 млн. лв. са насочени по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ към бизнеса за развитие и увеличение на персонала само до края на тази година.