Преди 3 години 37-годишният Васил Василев си купува лека кола от Германия. Има късмета да я кара едва няколко месеца, когато тя изчезва: „Отидох на работа и след като си тръгнах - видях, че колата не е на обичайното място, където я спирам. Подадох сигнал в полицията и се оказа, съответно, че колата е открадната”.Васил бързо си купува друга кола, защото не вярва, че откраднатият автомобил някога ще бъде открит. Изненадата идва през месец май 2015 година. Тя обаче не е точно приятна: „След година и половина, за мой късмет, колата е намерена. Но пък до ден днешен, цяла година след намирането на автомобила, не мога да я взема, тъй като няма достатъчно доказателства, че тази кола е моя собственост”, разказва мъжът, цитиран от bTV

Васил представя всички необходими документи, които доказват, че колата е негова. Дори посочва и външни белези по автомобила, които съвпадат с белезите по открития. Оказва се, че идентификационният номер на колата съвсем съзнателно е заличен. Най-вероятно от крадците. А според полицията - това е единственото доказателство за собственост.

От полицията потвърдиха, че не могат да върнат автомобила на Васил, докато не разчетат заличения номер. Трябвало да се извърши специална експертиза.

„Това не означава, че господин Василев няма да си върне автомобила никога. Може да си получи автомобила, след като бъде извършена една експертиза за идентичност - скрити номера... Номера, поставени от завода, за които ние все още не знаем”, обяснява началникът на 5РПУ комисар Николай Василев.

От полицията са изпратили официално запитване към производителя на автомобила в Германия. Кога ще отговорят от там - никой не знае. В това число – и шефът на районното: „Поне аз лично не мога да Ви кажа кога ще бъде предоставена тази информация. Не бих могъл да Ви отговоря какво ще стане с тази кола. Надявам се всичко да завърши нормално. Да се установи идентичност и г-н Василев да си получи автомобила”.

На това се надява и Васил, който първоначално очаквал всичко да приключи в рамките на 2-3 месеца.