Новата дъсчена постройка, израстнала на брега в Царево, няма да бъде нощен бар, а център за управление на морската част на адвенчър парк – голямата мечта на кмета на морската община Георги Лапчев. Намеренията на градоначалника са да направи горска и морска част от парк за приключения, който обаче едва ли ще заработи с пълния си капацитет това лято. Новата дъсчена конструкция предизвика коментари в Царево дали няма да бъде използвана за поредното нощно забавление, което да спре достъпа до малката, но красива плажна ивица с изглед към стария квартал и към пристанището, и да тормози почиващите в околните сгради.

„Там ще има сърф училище. Това е място, в което децата ще се обучават какво е това сърф, как да застават върху дъската, ще има и други дисциплини. Ще има ветроходство и други морски спортове. Там ще бъде контролен пункт, който ще управлява въжените линии, които ще са над морето. Районът ще бъде напълно свободна за плажуване зона, никога няма да бъде посочена за даване на консцесия или наем. Това е малкото плажче на града. Аз имам силен сантимент към него, живея наблизо, но не заради това се случва това. Вече имаме една въжена линия, но ще бъде направена друга от качествени материали за сърфисти, които имат повече изискивания. Тя ще бъде на скалите. Управлението на тази система ще бъде в тази дървена къщичка. Там ще бъде комуникационен център. Ще има микро кафе, но това няма да е заведение, нито пък нощен бар. Това ще е просто едно място, където човек да си вземе кафе и да има тоалетна на това плажче“, каза кметът на Царево Георги Лапчев.

Всъщност той мечтае Царево да има адвенчър парк, дори вече е подбрал терени за подобни атракции в Лозенец, Ахтопол и Синеморец. Идеята му допълнително се разпалва от рекламни клипове от такива екстремни паркове в интернет.

„Това е съвкупност от морски и горски паркове, каквито няма тук никъде. Ние ще направим този експеримент. Това е иновативен подход към гостите и жителите на общината, тъй като тук ще е пилотно. Подбрал съм имотите и зелените паркове, в които това ще се случи в Лозенец, Ахтопол, дори в Синеморец. Първо обаче трябва да заработи тук. Може и да има и минуси, което обаче е малко вероятно“, каза Лапчев.

На въпрос дали не рискува да се случи инцидента с хеликоптера, който се заплете във въжета и падна в морето миналото лято, кметът отговори: Ние не сме летище.

„Който реши да минава с хеликоптер през града, трябва или да е много добър, или да има разрешение. За това, което се случи миналата година, мога да кажа, че нито пилотът е бил добър, нито е имал разрешение“, добави градоначалникът.

Според него обаче новата морска атракция няма да заработи с пълния си капацитет тази година, защото на никой от плажуващите няма да му е приятно, докато се пече край морето, да чува как някой изгражда съоръжения.