Бургаският квартал "Сарафово" посрещна Първи юни с нова детска ясла. Тя е изградена в двора на съществуващото детско заведение "Ален мак" и предлага най-модерни условия за отглеждане и възпитание на децата.

Новата придобивка разполага с капацитет за прием на две групи по 25 деца. Едната от тях ще е яслена, каквато до момента в "Сарафово" нямаше. С това Община Бургас осигурява възможност за провеждането на обучение и на деца до 3-годишна възраст. Стаите са обзаведени с нови мебели. Обособени са помещения за приготвяне на храна, санитарни възли, кабинети за възпитатели и медицински лица.

ОДЗ "Ален мак" е оборудвана със соларна система за топла вода. При строителството на сградата са приложени необходимите мерки за енергийна ефективност, за да се осигури минимален разход на енергия.

Реконструкция е извършена и на дворното пространство. Монтирани са нови съоръжения за игра, засадена е много нова зеленина. Поставена е специална настилка, която предпазва децата от травми. Обновяването на двора ще им даде възможност да прекарват повече време на слънце и чист въздух.

Новата придобивка на "Сарафово" беше открита с водосвет и пъстро детско тържество, на което присъстваха кметът Димитър Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, директорът на дирекция "Образование" Веселина Таралова, представители на администрацията и общински съветници.

"Програмата на Община Бургас за изграждането на нови образователни заведения, за санирането и реконструкцията на старите, за интерактивно езиково обучение, е водеща в страната и постоянно се надгражда. Щастливо детство и да се учат добре - това пожелавам днес на бургаските деца", каза при откриването кметът Димитър Николов.

Населението на квартал "Сарафово" непрекъснато се увеличава и в момента там живеят над 6 000 души. Димитър Николов допълни, че при тази тенденция в скоро време може да се наложи да се търси нов парцел за изграждането на друга детска градина.