Господарите на бургаските улици – бездомните котки, са главните герои в благотворителната изложба „Мъркащият Бургас” на журналистката Стиляна Божидарова. Експозицията, чийто патрон е Пазителят на Компаса, събра на откриването си политици, общественици и любители на четириноги. Всъщност, заставайки зад обектива, Стела изпълнява своята благородна мисия да помогне на сдружение „Милосърдни сърца” за изграждането на спасителен център за ранени животни. Затова всеки от петдесетте фотоса в изложбата се продава, като началната цена е 20 лева. А всеки, който иска да помогне, може да посети „Мъркащият Бургас” до 27-ми май в галерия-музей „Георги Баев” (бул. „Демокрация” 6) и да си купи снимка или просто да дари за каузата.

Навръх петък 13-ти инициативата бе подкрепена от общинските съветници от Реформаторския блок Тошко Иванов, д-р Георги Митев, Живко Табаков, общинският съветник от ГЕРБ Калояна Живкова, от БСП – Евгений Мосинов, журналисти и общественици. Тошко Иванов от СДС се спря на фотос на величествена черна котка, заснета на площад „Тройката”. Сред снимките имаше десетки попадения на котки, хванати в точния момент. Живко Табаков пък изпревари всички и откупи Пазителя на Компаса – снимката, не оригинала.

Сдружение „Милосърдни сърца” обаче се нуждаят от общо 12 000 лева, които трябва да бъдат събрани до 1 юни. На тази дата те трябва да изплатят последнста вноска за спасителния център. Досега сдружението е събрало 8 000 лева.

„Спасителният център включва къща с двор от един декар и се намира на20 киломентра извън Бургас. Искаме да превърнем терена в Дом за временно настаняване на малтретирани, пострадали и изхвърлени домашни любимци. Най-вече улични котки, като ще се направи постройка и за 4-5 кучета. Понеже Община Бургас има приют за кучета, съсредоточихме нашите усилия върху котките. За да започнем реконструкцията на мястото по европейските стандарти, трябва да изплатим сградата до 1 юни”, обясни Неда Недин от „Милосърдни сърца”. В момента нейният дом се използва като приемен за животните в най-тежко състояние. След като бъдат излекувани те се настаняват в центъра, където чакат своите осиновители.

Всички любители на котки могат да помогнат за каузата, като купят фотос от изложбата, дарят през страницата на „Милосърдни сърца” или в касичката за дарения на сдружението в мола в к-с „Изгрев”.