Начинът на ползване на земеделските земи се оказва взривоопасен проблем, който разпали страстите на сесия на Общинския съвет в морската община Царево днес. Дали имотите ще бъдат отдавани под наем дългосрочно, как ще се използват и дали това ще нанесе щети на общинския бюджет или ще развие местния бизнес – това бяха въпросите, които станаха причина межу управляващите от ГЕРБ и опозиционно настроените 4-ма съветници от БСП и „Народен съюз“. Поводът за стратегическия дебат беше предложението на кмета Георги Лапчев да отдаване под аренда за 25 години на недвижими имоти, общинска собственост във село Фазаново.

По време на дебатите стана ясно, че въпросът е за бъдещето на земеделски земи, към които е проявила интерес местна фирма за обработването им. От конкретния казус във Фазаново се разпали спор за начина, по който тези имоти се стопанисват, двата основни враждуващи лагера си размениха взаимни обвинения, че не са най-добрите стопани на общински терени.

„Даваме си земята за цял жизнен цикъл на една община, това е демагогия. Ще се получи декапитализация. Нека срокът е за 10 години“, каза основният опозиционер на управлението на ГЕРБ в Царево Станислав Добрев, който е бивш заместник на кмета Георги Лапчев. В момента Добрев е най-подготвеният общински съветник, който има различна позиция от тази на мнозинството. В изказванията си той е точен и конкретен, опира се на документи, често се опитва да поправи дори технически грешки в предложенията на администрацията. Стаснислав Добрев е е един от примерите за опозиция, която пази лицето си, в цяла Бургаска облат, като се има предвид, че в повечето общини партии, които са загубили изборите - губят енергия по време на мандата и бързо стават безгласна публика на управляващите. КАК КМЕТЪТ ГЕОРГИ ЛАПЧЕВ ПРИЕМА, ЧЕ НЕГОВИЯТ БИВШ ЗАМЕСТНИК Е ОСНОВНАТА МУ ОПОЗИЦИЯ И ДАЛИ ТОВА МУ ТЕЖИ -ОЧАКВАЙТЕ.

Бившият кмет на Царево и настоящ общински съветник от БСП Петко Арнаудов пък заяви, че не е разумно програмата за управление на общинска собственост постоянно да се допълва и че земеделските земи се раздават без сериозен мотив. От опозицията настояха имотите да бъдат отдавани на търг, като така би се акумулирал по-голям интерес от страна на кандидати.

Искрите в Общинския съвет накараха и скучаещия до тази точка от дневния ред кмет Георги Лапчев да вземе думата. „Най-после малко пламък в този Общински съвет.“, възкликна той. Според него правилната политика на администрацията е да дава възможност на всеки, заявил интерес към земеделие, да може да развива бизнес. Той заяви, че следва опита на Баденвюртенберг, тъй като получил пример, че общинската собственост трябнва да се отдава, а не да стои заключена. „На търгове кандидати не се появяват, ние се опитваме да съдействаме на хората, които имат желание да обработват земи“, каза кметът Лапчев.


С ЧИСТО МОРЕ ЛИ ЩЕ ПОСРЕЩНЕ ЛОЗЕНЕЦ ТУРИСТИТЕ, КАК С ВИДЕОКАМЕРИ ЩЕ ЛОВЯТ ВОДАЧИТЕ-НАРУШИТЕЛИ В ЦАРЕВО, ЩЕ ИМА ЛИ САНКЦИИ ЗА НЕЗАКОННИ ПАЛАТКИ - ОЧАКВАЙТЕ В БУРГАСИНФО