Хаосът в някогашната емблема на къмпингите по Южното Черноморие - „Арапя“, се изучава в Харвард като пример как не трябва да се прави. Това заяви кметът на Община Царево Георги Лапчев в предаването „Темата на Нова“, в което екип на телевизията обобщи проблемите на къмпингите в тема „Къмпинг на юг от рая“. Потресаващата откровеност на кмета всъщност едва ли е тайна за някой, който има спомен от начина, по който изглеждаше „Арапя“ преди години и това, което представлява днес.

В темата по Нова тв кметът Лапчев заяви, че хаосът в „Арапя“ се дължи на липсата на Общ градоустройствен план. „Така е 9-та година, няма хипотеза, която да не е приминала през Върховен съд. Изучава се в Харвард като пример за студентите как не се прави, като лоша практика. Не е шега това. Страшен казус! Ние минахме през 7-членен състав на ОУП, смени се закон, при който заповедта на министър стана необжалваема“, каза кметът Лапчев. Държавата пък смята, че проблемите са решими от самите общини.

Факт е обаче, че екип на БургасИнфо беше на „Арапя“ преди седмица и подготовката за сезона с нищо не прилича на тази в къмпинг. Заварихме стопани да копаят градините си, хотелиери, които боядисват бетонните си строежи, домакини, които ни сметнаха за купувачи на каравани и бъдещи наематели на обекти. В „Арапя“ хаосът и това лято е пълен, телени мрежи, бетон до бетон, градина до градина. Единственото, което напомня за стария живописен къмпинг е плажната ивица, която обаче вместо романтичната гледка към рибарската хижа, известна не само сред бургазлии, но и сред куп софийски величия и чужденци като Дядо Кольовата колиба, има бетонни хотели в съседство с каравани, до които води черен път, който криволичи между градини с домати и чушки и сред прах, накъсани найлони и всевъзможни приспособления за огради.