- Г-н Рейзи, проблемът с паркирането е един от най-тежките за морските общини, като за туристите, така и за администрацията през летния сезон. Ще има ли хаос и недоволни шофьори през този сезон. Как ще бъде регламентирано паркирането?

- Вече имаме направени двата нови паркинга до стадиона, които ще функицонират. С тях даваме възможност на хората от Новата част на града да паркират, за да могат улиците да бъдат по-спокойни за преминаване през лятото. В Стария град режимът е свободен. Молбата ми е всички туристи да се съобразяват къде и как паркират. Има тесни улици, а трябва достъп за пожарна, линейка в случай на необходимост, трябва да може да мине дори колата за събиране на отпадъци. Трябва да има нормална проходимост. Ще има паяк. Тази година се двоумим дали да вкараме контрол съсскоби. Мислехме да има синя зона, но няма как да стане, защото ние сме сезонен град. Не сме като Бургас - целогодишно да има голямо население, там голям приток на хора има и от други общини. Синята зона там функиционира, но тук няма да е рентабилна, затова се отказах. В момента водим разговори за скоби. Паякът ни върши по-голяма работа, в новия град има райони, където улиците са тесни и когато някаой паркира колата си и прави задръстване, единствената форма да се отпуши района е да се вдигне колата. Нека всеки се съобразява.

- Прогнозите за това лято са, че ще има ръст на туристите. А ще може ли да бъдат адекватни мерките за сигурност?

- И тази година сме договорили с ОДМВР-Бургас допълнителни полицаи – 60 служители на реда. Всички мерки сме предприели. В момента въвеждаме и новата програма за адресна регистрация на туристите директно към полицията, което ще е плюс за полицията.

- Плажовете обезопасени ли са, какво ще е бъдещето на ивицата и заведенията на къмпинг „Градина“?

- По-голяма част от плажовете са дадени на концесия, а други - под наем . Очакваме да бъде завършена процедурата за плажа на къмнипнг „Градина“, води се „Градина – централен“. Миналата година Министерството на регионалното развите прекрати договора за ивицата заради неплащане на наема. Надявам се сега бързо Министерството на туризма да завърши процедурата, за да може да седнем с новите наечатели и да видим какво ще е бъдещето – кои заведения ще останат. Една част от тях вече са премахнати, собствениците сами си ги събориха. Надявам се до 10 дни да стане ясно какво следва. Иначе другите плажове повечето са отдадени. На територията на общината без наематели има максимум 2 плажа – единият е Шофьорския между Дюни и „Св. Тома“, а другият - Вромос.

- Преди седмици минувачи бяха направили кадри на поредния разоран плаж – в района на Шофьорския, констатирахте ли каква е причината?

- Това е под комплекс „Свети Тома“, там имаше свлачище. Плажът е взет под наем. Укрепваха брега.

- Ще има ли нови археологически сензации за туристите, на какви атракции ще разчитате тази година?

- Ще има нов аквапарк край Созопол – до Равадиново, където е Замъка. Надавам се да бъде пуснат и да бъде нова атракция за хората на юг от Бургас, както за чужденците, за хората от вътрешността на страната, така и за бургазлии. Започваме нови археологически разкопки, по очакванията на проф. Божидар Димитров там ще има нови открития. Аз сега пожелавам на всички християни весело посрещане на Великден. Созопол е готов да посрещне гостите. Хотелите са вече отворени, ресторантите -също и сме готови за празниците, както за Великден, така и за Гергъовден.