В последната година в регион Бургас са станали 153 трудови злополуки, като от тях смъртните случаи са 6. Според статистиката на НОИ в сравнение с 2014г. се наблюдава увеличение на инцидентите на работното място с 30 броя и намаляване на тези с летален изход с 4. Така Бургас се нарежда на 4 място в страната по брой на злополуките, станали по време на работа. Черната класация оглавява София, следвана от Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Най-малко са случаите във районите с висока безработица: Видин, Силистра, Кърджали, Монтана и Ямбол. Данните бяха съобщени в Бургас при отбелязването на Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки. В памет на жертвите минута мълчание запазиха зам.-областният управител Севдалина Турманова, началникът на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков, председателят на КТ „Подкрепа” – Бургас Иван Костадинов, Дина Димитрова, председателят на КНСБ-Бургас Здравко Тошков и представители на Община Бургас. Всички те поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на загиналите, която се намира до входа на Морската градина.

„Призовавам работодателите да инвестират в здравословни и безопасни условия на труд, за да може техните служители да отиват на работа със спокойствието, че в края на деня ще се приберат живи и здрави. Със зам.-областния управител Севдалина Турманова обмисляме догодина на тази дата да поканим и работодателите от региона, за да споделят какво правят в тази посока. Искам да обърна внимание, че 28 април е ден за равносметка и не трябва да отчитаме единствено статистически данни и това дали случаите са намалели. Важен е и въпросът защо! Дали тежките инциденти са по-малко, защото работодателите влагат средства в безопасни условия на труд или както е случаят с Видин – защото няма работа?”, заяви председателят на КТ „Подкрепа”-Бургас Иван Костадинов.

Най-много инциденти стават в сфери, като добив на неметални производства и суровини, строителство на сгради и съоръжения, сухопътен транспорт и специализирани строителни дейности. През 2015г. в страната са станали общо 2880 трудови злополуки, а през 2014г. техният брой е бил 2807.