Португалия ще има почетно консулство в Бургас и Варна. Откриването му предстои съвсем скоро. Това стана ясно на среща кмета Димитър Николов и посланика на Португалия у нас Н. Пр. г-н Луиш Фераш. Дипломатът беше в Бургас навръх празника на Португалия – Деня на революцията на карамфилите.

„Откриването на Почетно консулство със сигурност ще активизира междукултурните връзки и ще създаде отлична основа за икономическо сътрудничество“, подчерта кметът Димитър Николов.

На срещата бяха обсъдени възможностите за партньорство в проекти, свързани с рибарство и аквакултури, пристанищна инфраструктура и пристанищни дейности, селско стопанство.

Първите сериозни стъпки за задълбочаване на двустранните взаимоотношения вече са факт – БСУ вече подписа договор за сътрудничество и въведе курс за изучаване на португалски език за студентите от университета. Той е финансиран от португалския културен езиков център.

Езикови курсове по португалски са въведени и в ГРЕ „Г.С. Раковски“, и АЕГ „Гео Милев“. Обсъдени бяха и възможностите за провеждането на фестивал на португалското кино в Бургас и голям концерт с Фадо музика.