Поморие забранява движението на каруци на територията на курортния град от 1 май до 30 сетември, като са разрешени само тези, извършващи атракционна дейност. Подобни са файтоните и каруците, които са допълнителна екстра за ваканцията на туристите. Това става ясно от докладна записка, внесена от кмета на ообщината Иван Алексие в Общинския съвет. Той предлага изменине на действащата наредба за организацията на транспортната дейност и безопасността на движението на водачите и на пешеходците.

„Поморие е курортен град и с цел да се осигури спокойствието и почивката на гражданите и туристите е необходимо да се въведат промени, свързани с ограничаване на движението на пътни превозни средства с животинска тяга“, мотивира се градоначалникът.

Предвидените промени указват водачите на пътни превозни средства с животниска тяга да се движат по пътищата на община Поморие само с ППС оборудвани съгласно изискавнията на Закона за движение на пътищата и регистрирани по наредбата. Водачите могат да използват за движение разположения отдясно по посоката на движението им банкет или локално платно, ако те са годни за това и ако не пречат на другите участници в движението. За да бъде участник в движението, всяка каруца трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, да червени отзад, а през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла иили жълта различима светлина, да е оборудвано с престилка за животински отпадъци.

Любопитно изменение е, че пътното превозно средство с животинска тяга може да бъде управлявано от лице, което е на възраст не по-малка от 16 години или ако е по-малка, той да е с придружител на повече от 18 години, който не епод въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества.