„Аз съм човекът зад клипа по задържането на мигрантите в Странджа, не давам подробности за репликите. Тези хора се намират на по-малко от километър от браздата. Клипът пресъздава няколко секунди, после ние се опитахме да се свържем със спешния тел112, вървях повече от километър от половина, за да търся обхват, но не стана. Преценихме, че е целесъобразно да ги изпратим обратно, отрязохме им връзките и ги осободихме, за да вървят обратно към Турция“, каза Петър Низамов, известен в Бургас с прякора Перата. До скоро той беше популярен с криминалните и съдебни сводки, но сега влезе мощно в публичното пространство с клипа, в който е вижда, как неговия отряд в Странджа залавя група мигранти. Те лежат на земята, ръцете им са вързани и послушно кимат при заповедите „Не в България, обратно към Турция“. Тази вечер в предаването „Часът на Милен Цветков“ Перата разказа своята истина за случая, който предизвика бурни обществени реакции. Според него хванатите мигранти са рязали оградата на границата, за да влязат у нас.

„Нашата организация е Цивилна организация за защита на жените и вярата. Вчера при задържането ми бръкнаха в окото и ми свети камерата сега. Бяхме се разделили на групи по2-3-ма, да можем да покрием по-голям периметър. Те изскочиха от крастите и ни нападнаха. Получи се борене. Обездвижихме ги с хватки. Буйставаха през цялото време. Не случайно ги носим тези връзки с нас, наричат се миши опашки, използват се от тенекеджии. Ние трябва да пазим здравето си“, каза Перата.

На въпрос дали е криминално проявен Перата заяви, че това е противоречиво понятие.

„За лека телесна повреда съм съден и съм реабилитиран. Имам 2 присъди, едната на 18, другата на 19 години, повече не съм осъждан“, заяви той.