Новата транспортна схема, от която е част и бързата автобусна линия (BRT), влиза в сила от следващия месец. Важно за пътниците е да знаят, че линия B1 тръгва от к-с „Меден рудник”, а на хотел „Космос” продължава към к-с „Изгрев”, а линия B2 също е с начална спирка „Меден рудник”, но се разклонява към к-с „Славейков”. Автобусите ще се движат на 4 минути, а когато влязат в двата комплекса времевият интервал става 8 минути, заяви за BurgasInfo Петко Драгнев – управител на ОП „БургасБус”. Всички линии ще бъдат променени, като в историята отива не само култовото 211, но и маршрутките и автобусите с номера 4, 12 и т.н.

За сметка на това пътуването ще става по-бързо, заради „умните кръстовища”, чиято светофарна уредба ще дава предимство на градския транспорт. А за тези пътници, които бързо свикнат с електронните карти, билетът ще е 0,95 стотинки.

Как ще се пътува от май? По схемата: купуваш електронна карта – качваш се в автобуса и я валидираш на специалините устройства до първа врата, а като ти свършат пътуванията презареждаш. Продажбата на електронни карти със зареждане ще става в Транспортна къща, Автогара Юг, Автогара Запад, Терминала в „Меден рудник”. Ще има и 7 вендинг машини, като срещу заплащане те ще зареждат картата на притежателя с избрания от него брой пътувания. Автоматите ще са разположени на Централната автобусна спирка, на двете спирки на МБАЛ-Бургас, Терминала в „Меден рудник”, Централна автобусна спирка (до БСУ) и автостанцията в к-с „Изгрев”. Презареждането ще става и през уеб портал, както и чрез мобилно приложение.

Добрата новина за пенсионерите е, че картите, които са си закупили досега ще важат, а докато свикнат с електронната система ще има гратисен период и разяснения от стюардесите на „БургасБус”. Стандартната цена на картата за правоимащи лица вече ще е 70 лв., но ще включва 90 пътувания за цялата градска мрежа. Всяко допълнително ще трябва да се доплаща. За учащи абонаментните карти стават 18 лева.

Това, че контрольорът вече не къса билетчета, не означава, че гратисчиите не ги очаква солена глоба. Автобусите са оборудвани с видеонаблюдение, а всеки пътник без билет ще бъде санкциониран с 20 лева.

Видовете билети са два – еднократен и интегриран за цялата градска мрежа. Вторият може да се използва при прекачване, като времевият интервал от първото до последното качване трябва да е 45 минути.

Хартиеният билет остава, но с ограничено приложение и ще ви излезе солено! Ако решите да си купите билет, можете да го строите от шофьора, но вместо левче ще е 1,50лв. Ако си купувате билет от водача между 00:00 часа и 04:30 часа това ще ви струва 2 лева. Електронната система за аксуване в атобусите бе представена от зам.-кмета по бюджет и финанси Красимир Стойчев и управителят на БургасБургас Петко Драгнев.