Граничният полицай Вълкан Хамбарлиев е в много тежко здравословно състояние, съобщава "България Днес". Убилият афгански мигрант се е поболял от нерви покрай разследването. Това стана ясно на символична церемония по награждаването от националисти на отличени от тях пазители на държавността.Събитието бе организирано пред Народното събрание. Определените като "храбри български лъвове" Динко Вълев, който се прочу с гонките на нелегални, един от организаторите на простестите в Гърмен Андон Балтаджиев и Вълкан Хамбарлиев бяха отличени с ордени "За храбростъ". Първите двама дойдоха в София, за да получат наградите си, докато Хамбарлиев е получил ордена си по куриерска фирма. Организаторите обясниха липсата му именно със здравословните му проблеми, пише Блиц.

Самият орден "За храбростъ" е неформално отличие, тъй като е връчван в Царство България. Националистически групи са решили да го възродят, тъй като според тях нашите сънародници трябва да бъдат отличени.

"Народът награди своите герои!

Храбрите български лъвове Динко Вълев, Андон Балтаджиев и Вълкан Хамбарлиев получиха ордените си и благодарностите на цял един народ, защото именно те с делата си отново запалиха искрицата надежда в сърцата на всички нас!

Надеждата, че дори и в черни дни като днешните, майка България не е спряла да ражда храбри юнаци с лъвски сърца, които без страх бранят Родината ни от ислямското нашествие, отстояват суверенитетът и ни показват с личният си пример как всеки българин трябва да върви с гордо вдигната глава, защото, братя и сестри, ние определено имаме с какво да се гордеем!", се казва във възвание, обиколило социалните мрежи след награждаването.

Вълкан Хамбарлиев вече бе обявен за герой в родния си Средец. Той обаче е разследван, след като на 15 октомври миналата година улучи и уби афганския нелегален имигрант Зияулах Вафа. Това стана в местността Рибарска среща край Средец. Следственият експеримент и събраните доказателства показаха, че става въпрос за куршум, рикоширал в мост. Едва след изстрела 50-те нелегални легнали на земята.

Самият Хамбарлиев бе разпитван само като свидетел. Според колегите му той се върнал на работа променен. Бил отслабнал, а и като характер не бил същият. Вълкан почти не говорел, а за стрелбата категорично отказвал да се отвори дума. Не искал да спомене и къде е бил в първите дни след трагедията, когато със съпругата си Соня бе напуснал Средец. Самият Вълкан не бил коментирал информация, която се появи в дните след инцидента, че смята да се пенсионира. Не е ясно дали ще направи тази крачка, тъй като семейството има грижи по дъщеря им Тони, която е ученичка, и сина им Иван, който е студент в Лесотехническия университет в София.