Телата на жертви, загинали през 2010 година при катастрофата на полския правителствен самолет край Смоленск, са били подменени в Русия. Това твърди „Газета Полска“.

Трагедията се разигра на 10 април 2010 г. Тогава правителственият самолет Ту-154М се разби край руския град Смоленск, при което загинаха всичките 96 души на борда. В самолета пътуваха президентът на Полша и още редица политици, военни и високопоставени полски представители.

Според полската медия, тогавашният премиер Доналд Туск е знаел, че останките, които в Русия са били положени в ковчега на Ришард Качоровски - последния полски президент в изгнание преди падането на комунистическия режим - са на друг човек.

Полските власти са получили информация, предадена на Началникът на Отдела за международно юридическо сътрудничество към следствения комитет в главната прокуратура на Русия Пьотр Литвишко е предал на тогавашния посланик на Полша в Москва Ежи Бару, че „изследванията на ДНК не са потвърдили, че останките в ковчега на Качоровски са именно неговите“.

Според полските журналисти, „няколко други ДНК проби също не са потвърдили, че положените в ковчезите тела, са на жертвите, които са били идентифицирани от близките“.

„Газета Полска“ допуска, че вероятно и други членове на полското правителство и Главната военна прокуратура на Полша са знаели за подмяната на телата. Семейството на бившия президент обаче не е било уведомено, а ексхумацията съзнателно е била предотвратена.