Вместо да улесни хората в нужда, спешният телефон 112 им създава допълнителни затруднения. Системата не се поддържа и често забива заради малката памет, в която се съхраняват записите. На операторите се налага да пишат на хартия и след това да четат записките си на Спешната помощ, на пожарната или на полицията. За това алармираха пред „Труд” медици. От май 2015 г. системата се поддържа с доброволен труд от IT специалисти на МВР. Причината е, че ведомството на Румяна Бъчварова няма пари да сключи договор с фирмата, която е спечелила обществена поръчка за 3,9 млн. лв.

При ръчна обработка са необходими 8-10 минути за приемане на сигнал, а обажданията не могат да бъдат локализирани.

”Оператори на 112 без медицинско образование снемат анамнези, правят грешки с локализацията на случаите и не могат да преценят дали пациентът не е агресивен”, коментира председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ д-р Десислава Кателиева.

”Вместо на адрес във Варна линейка се оказа на улица със същото име, но в София", разказа д-р Мая Рашева, шеф на Спешната помощ в морския град.

За подобни проблеми разказаха и медици от София, Пловдив, Русе и Бургас.

Вместо да търсят решение на софтуерния проблем, от вътрешното министерство съобщават, че ще изградят изцяло нова система за спешни повиквания.