Без каравани и палатки на плажната ивици на къмпинг „Градина” - това е заложено в новия закон за устройство на Черноморското крайбрежие. Очаква се това автоматично да отблъсне желаещите да стопанисват плажната ивица, съобщи бТВ.

„Наистина е под въпрос за тази година обезпечаването на медицинското обслужване и водното спасяване и вероятно не само на този плаж”, споделя Андрей Василев, собственик на къмпинг.

Освен караваните, от ивицата трябва да бъдат премахнати и плажните барове. Любимият на мнозина „Кайт" бар е един от временните незаконни обекти на плажната ивица, които трябва да бъдат съборени.

Собственикът на бара потвърди, че следващата седмица започва премахването му. Отделно концесионерът за миналата година тук е санкциониран с 10 хил. лева за това, че е разположил 200 каравани върху дюните.

Териториите се стопанисват от няколко собственици и наематели. Затова още преди 3 години геодезисти са маркирали с репери границата между плажа и урбанизираната територия, в която е разрешено поставянето на временни обекти.

„По нея ние вече съответно правим разпределението на линиите за каравани”, заяви Иван Иванов, управител на къмпинг „Градина”, пред бТВ.

В същото време до седмица се очаква в парламента да се гласуват нови поправки в закона за Черноморското крайбрежие.

Каквито и да бъдат новите разпоредби, те може да влязат в сила в средата на сезона, а това го обрича на провал.