Страхотно, уникално хлапе може да загуби живота си, заради дузина хейтъри, които всеки ден го предизвикват да става все по-смел. А когато някой е свикнал да виси само на дланта си от последния етаж и да прави петорни салта над каскада от бордюри, можете да си представите какво означава по-смел. Вероятно ще си кажете дежурното: „Проблемът не е мой” или оправдателното: „Ами какво? Да го насърча ли?” и ще подминете темата. Но утре това може да е Вашето дете, Вашият брат, Вашият приятел от училище. Искате ли някой да го дразни толкова, че да скочи от най-опасното място?

Става дума за Стоян Динев, който няма да представим като участник в „България търси талант”, защото той стана известен много преди това. Младежът е последен курс в Спортното училище и физическите му възможности са смайващи, но фактът, че излизат далеч извън safety зоната му носи и някои критики. Подхвърляния от типа какви цветя предпочита да му занесат, ако продължава така, и какво би станало, ако падне, само наливат масло в огъня. А коментарите са провокирани от това, че той не е футболист или плувец, а фрийрънър, който прави атрактивни номера на открити терени. Спортът, с който се занимава, е несъмнено опасен и не е официално признат в България. Въпреки това не може да му бъде забранен, защото екстремните личности просто нямат спирачки, те стават още по-настойчиви. Доскоро Стоян може би е рискувал заради самия паркур. Сега обаче момчето качва клипове, в които с едната си ръка снима как застава от външната страна на балкона, а после се връща обратно, само за да докаже на хейтърите, че за него това е нищо. Умения плюс късмет, но късметът не винаги е с нас на 100%.

Каква е ролята на институциите и какво могат да сторят?

Реакция от типа: „Няма да правиш повече така” едва ли би имала ефект. Подминаването на темата също. Нещо обаче трябва да се направи и то в най-скоро време. На Стоян и на приятелите му може да бъде позволено да тренират на безопасно място – в залата по акробатика в к-с „Лазур”. Сега момчето няма достъп до там, което е и причина да виждаме видеа с опасни номера, изпълнени по високите етажи или върху цимент. Във втория случай паданията болят много, първият за щастие не им се е случвал. Евентуален достъп до залата по акробатика не само ще помогне на Стоян да доразвие уменията си, но може да му спаси живота. И още нещо. Там той ще тренира за Световното по freerun в Санторини, защото е един от тримата българи, които ще представят страна ни на първенството. Дали достъпът до залата ще го накара да избягва покривите и крановете, можем да разберем само, ако му бъде осигурен такъв. А дотогава просто му стискайте палци винаги да се приземява от правилната страна на парапета.

Posted by Стоян Корков on Thursday, March 31, 2016