Деветдесет и осем момичета в Централноафриканската република (ЦАР) са съобщили, че са станали жертва на сексуално насилие от страна на войници от мироопазващата операция на ООН в страната. Това предава Асошиейтед прес, като се позова на активистка група, базирана в САЩ. Информацията се цитира от „Dnes.bg”.

Според агенцията, три от тях били вързани, съблечени и принудени да правят секс с куче от френски военен командир през 2014 г.

Четвърто момиче, което било подложено на същото унижение, по-късно починало от неизвестна болест.

В замяна на извращенията, на които били подлагани, девойките получавали пари, посочва Франс прес.

Световната организация от месеци е в центъра на вниманието заради предполагаеми изнасилвания на деца и сексуални злоупотреби, извършени от „сини каски”. Екип на ООН, който продължава да разследва тези случаи, е установил, че са замесени контингентите на две африкански държави - Бурунди и Габон.
Обвинения бяха отправени и срещу френските военни, разположени в ЦАР - бивша колония на страната.
ООН е започнала разследване по новите твърдения за сексуални злоупотреби, извършени от миротворци, предаде Франс прес, като се позова на върховния комисар на световната организация за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн.

Той определи предполагаемите случаи като отвратителни и изключително обезпокоителни. Властите в трите засегнати държави са уведомени официално. Хусейн призова за пълно разследване на твърденията за сексуални злоупотреби.