Гиганти обитавали Русокастро

img
Снимка: Burgasinfo

Скелети на гиганти са открити в българската крепост Русокастро, Камено отпуска над 30 000 лв. за старт на проучванията

Скелети на гиганти са открити в българската крепост Русокастро. Известна още като Червената крепост, там според историческите източници на 18 юли 1331 г. се състояла една от последните велики исторически битки на Средновековна България – сражението между войските на Втората българска държава, водени от цар Иван Александър и тези на Византийската империя, предвождани от император Андроник.

Именно там са намерени вкаменелости на необичайно високи хора. Ръстът им бил около два метра. Според легендите те са на хора от изчезнало преди хилядолетия племе.

Находките са на път да предизвикат истинска сензация и да превърнат региона в знаков за археологическата карта на България.

Днес по предложение на кмета на община Камено Жельо Вардунски, общинските съветници гласуваха да бъдат отпуснати 33 685 лева за финансиране на археологическите проучвания на крепостта. Кметът вече е разговарял с директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, според който крепостта е една от най-забележителните исторически обекти в страната, а проучванията могат да дадат изключително ценни сведения.

Отпускането на средствата за разкопките на крепостта са само първата стъпка, която ще направим. В края на годината ще подготвим цялостен проект за финансиране по европейски програми. Това е пътят, който ще следваме, за да превърнем Русокастро в туристическа дестинация, каза Жельо Вардунски пред БургасИнфо.

Идеите за икономическото развитие и просперитет на Русокастро покрай едноименната прочута крепост, Вардунски представи още по време на предизборната си кампания. Тогава той съобщи, че ще привлече за сътрудници директора на Националния исторически музей професор Божидар Димитров и експерти от неговия екип.

Тяхната задача ще бъде да помогнат на екипа да изготви програма за финансиране на довършването на разкопките. Предвижда се и създаването на перфектна инфраструктура и достъпът до Русокастрон ще бъде максимално улеснен, а не както до момента - пеш и с високопроходими автомобили.

Общата стойност на средставата, отпуснати за разкопки, е 45 хил. лева, съобщиха от администрацията.

1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    Алия Ошо
    2016-03-31 21:49:41

    Земята ще се открие и ще се види кои сме ние Българите, казва Ванга. Българите са първите хора на Земята, хората на Духа и при всичките си разселвания около света са разнасяли със себе си своята Древнобългарска духовност § Българския си език. Ето защо всички древни народи на света имат една и съща духовност и са говорели един и същи език / Българския. Тези първи хора са били по-различни от съвременния човек - телата им са били по-големи, както и по-големи са били всички растения и животни на планетата ни. Освен, че са били гиганти, българите са наричали себе си и ОРа / Ри (хората на Бог Ра), ГъРи (Гъ - от Земята Ге взети и Ри - на Ра Бога принадлежащи). Гарите са били хора на Духа и Интуицията повече, отколкото на ума и логиката. Тази им особеност се доказва от прекрасните градежи, мегалити, пирамиди, съвършените им познания за медицината, металообработването, земеделието, животновъдството, които са загадка и до днес за съвременния човек. Гърите (Балгърите) са оставили само артефакти от своето талантливо присъствие, но техните скелети са унищожавани с хиляди от официалната наука, както наскоро призна Симпсъновият институт в САЩ. - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=710290872423872&set=a.313566338762996.73416.100003288970327&type=3&theater; - Алия Ошо

Най-новото

Актуални теми

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"