Скелети на гиганти са открити в българската крепост Русокастро. Известна още като Червената крепост, там според историческите източници на 18 юли 1331 г. се състояла една от последните велики исторически битки на Средновековна България – сражението между войските на Втората българска държава, водени от цар Иван Александър и тези на Византийската империя, предвождани от император Андроник.

Именно там са намерени вкаменелости на необичайно високи хора. Ръстът им бил около два метра. Според легендите те са на хора от изчезнало преди хилядолетия племе.

Находките са на път да предизвикат истинска сензация и да превърнат региона в знаков за археологическата карта на България.

Днес по предложение на кмета на община Камено Жельо Вардунски, общинските съветници гласуваха да бъдат отпуснати 33 685 лева за финансиране на археологическите проучвания на крепостта. Кметът вече е разговарял с директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, според който крепостта е една от най-забележителните исторически обекти в страната, а проучванията могат да дадат изключително ценни сведения.

Отпускането на средствата за разкопките на крепостта са само първата стъпка, която ще направим. В края на годината ще подготвим цялостен проект за финансиране по европейски програми. Това е пътят, който ще следваме, за да превърнем Русокастро в туристическа дестинация, каза Жельо Вардунски пред БургасИнфо.

Идеите за икономическото развитие и просперитет на Русокастро покрай едноименната прочута крепост, Вардунски представи още по време на предизборната си кампания. Тогава той съобщи, че ще привлече за сътрудници директора на Националния исторически музей професор Божидар Димитров и експерти от неговия екип.

Тяхната задача ще бъде да помогнат на екипа да изготви програма за финансиране на довършването на разкопките. Предвижда се и създаването на перфектна инфраструктура и достъпът до Русокастрон ще бъде максимално улеснен, а не както до момента - пеш и с високопроходими автомобили.

Общата стойност на средставата, отпуснати за разкопки, е 45 хил. лева, съобщиха от администрацията.