Тази събота Бургаската опера ще се превърне в патиланско царство, защото ще бъде посетена от най-непослушните герои, излезли изпод перото на Ран Босилек. Точно в 11:00 часа на 27 февруари на сцената ще се появи строгата, но справедлива баба Цоцолана, палавият Патиланчо, Дана, Данчо, Ганчо и куп други герои.

Премиерата на мюзикъла за деца от Александър Йосифов не само ще ни зареди с добро настроение, но ще ни припомни и персонажите, с които са израснали поколения български деца. Над представлението са работили известният сценограф Иван Токаджиев и режисьорът Дарина Главанакова –Бакърджиева. За тях това е втори съвместен проект след „Снежанка и седемте джуджета”.

В началото на мюзикъла разказът на чичо Гого връща публиката в 70-те години на миналия век. Баба Цоцолана не е жена от село, а пенсионерка, която живее в малък град и всяко лято посреща внучето си, което й идва на гости. Това, което ще зарадва малчуганите е, че бандата на Патилан е много голяма. В ролята на непослушните хлапета ще се превъплъти и част от балета на Бургаската опера, която освен с танци ще блесне и с актьорска игра. Героят, заради когото стават всички пакости, е специалната изненада в представлението.

„Хлапетата, които творят бели, всъщност са креативни, умни и хитри”, споделя сценографът Иван Токаджиев. Костюмите, които той създава, отразяват духа на 70-те години. Магията на онова време се прокрадва и в танците, с които бандата на Патилан поздравява баба Цоцолана за рождения й ден. Хореографията е дело на примабалерината Галина Калчева.

„В „Патиланци” показваме, че по онова време децата са използвали книгите, като единствения път към сбъдване на своите мечти. Интересните ситуации, в които попадат, е заради богатото им въображение, развито благодарение на четенето”, казва режисьорът Дарина Главанакова – Бакърджиева. Тя споделя, че работата й с Иван Токаджиев е изключително полезна, защото неговите решения са много креативни.

За ролята на Патиланчо се подготвят Бранимир Недков и Димитър Байчев, за тази на баба Цоцолана - Невена Михайлова и Магдалена Георгиева. За Леля Станислава репетират Дарина Запрянова, Лина Пеева и Пламена Михайлова, за чичо Гого - Диман Панчев, Петър Тихолов и Николай Георгиев, а за чичо Страти - Милен Динолов и Александър Перпериев. В образа на Дана ще влезе Весела Апостолова, а за Гана се готвят Мария Добрева и Радостина Крантева. Като Данчо ще видим Димитър Байчев, а като Ганчо – Мирослав Димитров. Диригент е Йордан Дафов, а танците са дело на примабалерината Галина Калчева.

Държавна опера – Бургас пожелава на малките си зрители весело настроение и приятни преживявания в компанията на патиланците.

Цените на билетите за „Патиланци” са 6 лева за възрастни и 4 лева за деца.