Община Бургас ще предостави безвъзмездно на Министерството на вътрешните работи терен за ново РПУ в "Меден рудник". Миналата година от него бяха премахна десетки незаконни постройки.

За реализацията на предстоящия проект е нужна по-голяма площ от първоначално предвидената. Затова кметът Димитър Николов предлага на местния парламент да промени своето предишно решение, като увеличи параметрите на застрояване, както следва: застроената площ от 400 кв.м. да се увеличи на 500 кв.м., а разгънатата застроена площ от 1550 кв.м. да се увеличи на 2000 кв.м.

Мястото на новото РПУ е избрано така, че да се намира близо до географския център на огромния жилищен комплекс. Това ще позволи на полицейските служители да бъдат по-оперативни и ефективни при изпълнението на своите задължения. Оттам минава вътрешната магистрала на "Меден рудник", което улеснява патрулите да стигат по-бързо до мястото на евентуални инциденти. Близкото присъствие на полицейското управление ще играе превантивна роля срещу недобросъвестни шофьори, на които би им хрумнало да правят гонки по това дълго и право трасе.

Това, че новото РПУ ще е на по-комуникативно място, е и улеснение за жителите на комплекса, които имат нужда от административна услуга, свързана с издаването на лични документи, например.

Старото полицейско управление на "Меден рудник" все още се намира в павилион на една от кварталните детски градини. С преместването му ще се отвори възможност сградата да бъде реконструирана и отново да изпълнява оригиналното си предназначение. Община Бургас предвижда средства за това в новия си бюджет, който предстои да бъде гласуван в местния парламент. Така ще се осигурят още места за отглеждане на деца, а от такива винаги има нужда в 80-хилядния жилищен комплекс.

Подобна рокада бе извършена преди няколко години, когато кметът Димитър Николов се споразумя отново с МВР за превръщането на старото Пето РПУ в модерна детска градина, а в к-с "Лазур" бе построено ново полицейско управление.