Регионалният исторически музей в Бургас приканва жители и гости на града да се включат в инициативата „Селфи в музея”. Направете си автопортрет сред експонатите и го маркирайте с хаштага #MuseumSelfie. Той е популярен както във Facebook, така и в Twitter и Instagram. Необходими са само телефон и разходка до най-близкия музей или галерия, призовават от културната институция.

Инициативата започва от блогъра Мар Диксън през 2014 г., докато посещава музеите в Лондон с малката си дъщеря. "Направили сте си тази снимка, и ще я помните" заедно с мястото, което сте посетили, казва Диксън.

Смята се, че първото селфи е направено от химика и металург Робърт Корнелиус през далечната 1839 година. Това счита и за най-ранния запазен американски портрет. Княгинята Анастасия Николаевна пък била една от първите тийнейджърки направили си селфи.

Тези снимки станаха много популярни с навлизането на социалните мрежи в ежедневния ни живот. Те са предпочитания “жанр” на популярни личности, звезди от киното и музикалната индустрия, проводник на идеи в кампании и т.н.