Няколко екипа на Община Бургас работят по наводнени участъци в определени населени места, съобщи кметът Димитър Николов. За изминалото денонощие са паднали 54 литра дъжд на кв. м.

В момента се правят отводнителни канавки в Долно Езерово, Равнец, Лозово и устието на река Отманлийска. Непрекъснато се наблюдава нивото на язовирите в общината, като контролирано изпускане на водата е извършено на двата язовира в село Драганово, допълни кметът на Бургас.

Мерките предприети от Община Бургас за едни от най- рисковите места досега при дъжд – надлезът на СОМАТ и Гаров площад дават резултат. Участъците не са наводнени и водата се изтича нормално след осъществените там проекти.

Сутринта е било критично нивото на водите в кв. „Акациите“ и кв. „Победа“ поради повреда в помпената станция. Аварията вече е отстранена.

В момента допълнително се прокопават отводнителни канавки около устието на река Отманлийска за увеличаване на пропускливостта на водата. Дежурна техника има в Равнец, Долно Езерово, Ченгене скеле.

В момента два екипа обстойно обследват територията на местностите Черниците и Трите кладенчета, където единият мост е залят.

Дежурен екип наблюдава нивото на водата на територията на цялата община.

Според прогнозите, в следващите часове ще се създадат условия за образуване на заледявания, а с преминаване на валежите в сняг и за навявания. Дъждът вече е преминал в скреж в село Драганово.

В момента вълнението на морето е 4-5 бала. Очакваните температури на въздуха за понеделник ще са най- често в интервал минус 7 – минус 2 градуса. Ще е ветровито със силно вълнение.