Използвайте активно електронните услуги на Националната агенция за приходите, подавайте годишните данъчни декларации чрез персонален идентификационен код, така ще спестите време и средства, апелираха от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас на нарочна пресконференция по повод започналата кампания по деклариране на доходите на физическите лица за 2015 г. и заплащане на дължимите данъци.

Териториалният директор Татяна Кънчева гарантира, че е създадена добра организация за спокойното и безпроблемно протичане на кампанията. ”Наясно сме, че декларирането и заплащането на данъци не е приятно занимание, но нашата цел е да го направим по-лесно, по-бързо и с възможно най-малко средства за клиентите ни”, коментира още директорът на НАП Бургас. Директорът на дирекция „Обслужване” Сияна Димитрова направи подробни разяснения за сроковете, възможностите и начините за подаване на декларации и заплащане на дължимите данъци. „Работим без обедни почивки, в салона за обслужване на клиенти на НАП Бургас има инспектори, които могат да направят необходимите разяснения в случай на нужда”, добави още Сияна Димитрова.

Повече от 30 000 жители на областта вече се възползват от възможностите на персоналния идентификационен код. Само през миналата година са издадени над 11 000 кода. С ПИК могат да се ползват повече от 20 различни услуги – например да се направят справки за задълженията към НАП, за данъка за колата, такса смет и данък сгради, да се подават осигурителни декларации.

От тази година Годишните отчети за дейността (ГОД) на едноличните търговци ще могат да се подават по електронен път с ПИК от НАП до Националния статистически институт, съобщи на пресконференцията директорът на Териториалното статистическо бюро „Югоизток” г-жа Калина Казанджиева.

Срокът за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите за 2015 г. изтича на 3 май 2016 г. (30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден - Великден).

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2016 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май 2016 г.

От НАП Бургас апелираха към хората, които са възстановили здравния си статус през миналата година да не допускат той отново да бъде прекратен, защото при изпадане от осигуряване вече трябва да се заплащат дължимите вноски за пет години назад. От приходното ведомство напомниха, че невъзползвалите се през работодател от новите две данъчни облекчения – за деца и за деца с увреждания, могат да направят това с подаване на годишната данъчна декларация до 3 май.

Заплащането на данъците и осигурителните вноски става само по банков път, с пощенски запис за плащане към бюджета или по интернет, бе пояснено още на пресконференцията.

Информация за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски граждани и фирми могат да получат в работно време на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.