Такси блокира тротоара на ул. „Гладстон“ пред баща с малко дете и предизвика вълна от реакции. Автомобилът е бил неправилно паркиран пред магазин за хранителни стоки, а за случая в социалните мрежи разказа Георги Генчев, който е потърсил и отношение от таксиметровата фирма. За случая са се самосезирали служители от сектор “Пътна полиция” и са издирили водача. Това е 55-годишен бургазлия, който е санкциониран според Закона за движение по пътищата с фиш на стойност 50 лв. за направеното нарушение. Съставен му е и протокол за предупреждение за въздържане от подобно паркирани и в други случаи.

Ето и разказа за случая на Георги Генчев, тъй като е показателен за много ситуации по пътищата и тротоарите:

Вчерашният прекрасен следобед беше страхотно време за разходка с малкия. Тъй като, като всяко дете под 2 години, той все още е свободен електрон, излизането навън се случва с детска количка, която имам удоволствието да бутам по тротоарите на квартал „Възраждане“ и по-специално улица „Гладстон“. Няма да се оплаквам от тротоарите в този пост, но предполагам всички знаете колко трудна мисия е цялото преживяване.

Ще се оплаквам от хората, които правят тази и без това трудна задача още по-трудна. Наглите хора, които спират по средата на тротоара, а ти трябва да слезеш на улицата, за да минеш.

И така, разхождаме се с малкия по „Гладстон“ и точно пред нас, по средата на тротоара, има спряно такси на фирмата „Индикар“ с номер 3288. Подразнен от въпросното действие, решавам, че няма да си замълча и да изчакам мирно, а ще направя забележка на шофьора, който излиза от магазина, оставя покупките си в колата, след което отива да си развърже кучето, вързано извън автомобила, и чак тогава влиза в колата, за да потегли. Разменяме няколко реплики, които завършват с думите на таксиджията „И ко толкова, че трябва да изчакаш, за пръв път в живота си ли чакаш?“

Чакал съм, няма да ви лъжа, случвало се е, но вътрешно в мен тази наглост запали нещо. Веднага направих най-логичното, обадих се на колцентъра на „Индикар“ и се оплаках от шофьора. Казаха, че ще кажат на управителя и ще ми се обадят с обратна връзка.

Мина ден, ни вест, ни кост. Аз нямам проблем да почакам, но усетих, че в случая е безсмислено и реших да се обадя отново. Попитах какво се случва с моя сигнал и ми казаха, че ще проверят.

След 15 минути ми се обади управителят на фирмата „Индикар“, с който проведох един от най-неприятните и вбесяващи разговори в живота си. На човека му беше изключително трудно да разбере защо искам от „Индикар“, чийто брандиран автомобил е спрял неправилно, да вземе мерки вътрешно във фирмата си, за да не се стига до подобни постове. Държеше се изключително надменно, сякаш говореше с ученик. Зададе ми въпроса „Добре, какво искате да направя аз?“, на което отговорих, че искам или да санкционират шофьора по някакъв начин, или да ми изпратя официално извинение. Нищо повече.

Не знам дали не съм прекалил с желанията си, защото не получих нито официално, нито каквото и да било извинение, но пък бях поканен да публикувам където искам, каквото искам, да пиша на Общината, на Кат и да се надявам те да направят проверка по случая. Общо взето, управителят на „Индикар“ ми каза да правя каквото искам, но извинение няма да получа.

И аз така направих, намерих видео как точно е спрял шофьорът и сега го публикувам тук, за да можете да го видите и вие, и цял Бургас. Това е отношението на таксиметрова фирма „Индикар“ към града ни. Следващия път, когато се качите в тяхна кола, когато прочетете, че ще вдигат цените на таксиметровите услуги в града или ви глобят, защото сте спрели на стоянка за таксита, ви моля да си спомняте, че правилата са само за някои, а други… е те са малко по-нагли от вас.

В заключение се замислям как ли щяха да работят такситата, ако всяко нарушение на всяка кола, която предлага подобни услуги, можеше да се види в един публичен регистър. Но това са размишления за други дни и за други хора, които могат да го превърнат в една общинска наредба да кажем…