Германия стартира есенната си кампания за ваксиниране за предотвратяване на респираторни инфекции в понеделник, насърчавайки прилагането на актуализирана бустерна ваксина срещу COVID-19 за възрастни и за хора с висок риск от заболяване.

Германският орган за обществено здравеопазване - институтът "Роберт Кох", съобщи, че консултативният панел за ваксини, съставен от независими експерти, известен като STIKO, препоръчва реваксинацията само за определени рискови групи.


"Хората на възраст над 60 години и рисковите групи трябва да се ваксинират, още по-добре, ако това стане едновременно с ваксинацията срещу грип", заяви министърът на здравеопазването Карл Лаутербах


Министърът, който е на 60 години, сам си направи новата ваксина срещу COVID в понеделник.


С избора си да се насочи само към възрастни хора, хора в риск или хронично болни хора, обитатели на домове за грижи, здравни специалисти и хора в близък контакт с уязвими хора, Германия до голяма степен е в съответствие с други европейски страни като Франция, Италия или Великобритания, добавя "Ройтерс".


Великобритания даде приоритет на хората над 75 години, обитателите на домове за възрастни хора и хората с имуносупресия за новите ваксини.


Това контрастира с много по-широкия подход в Съединените щати, където американските центрове за контрол и превенция на заболяванията миналата седмица подписаха широко използване на актуализираните спрямо новите подварианти на вируса ваксини срещу COVID-19, обхващащи възраст от 6 месеца и нагоре.


ЕС има договор с американската компания "Пфайзер" за разработената от нея в партньорство с германската "БионТех" иРНК ваксина срещу COVID-19, която беше адаптирана да противодейства на доминиращия през зимата и пролетта вариант на "Омикрон" - XBB.1.5.


Очаква се в скоро време да бъде взето решение и за адаптираната ваксина на "Модерна", която е насочена към същия подвариант и показва по-висока ефективност в клиничните изпитвания.


Според експертите ваксината на "Пфайер"/"БионТех" е ефикасна и срещу вариантите "Ерис " и "Пирола", които Световната здравна организация смята, че могат да се развият до доминиращи през студения сезон в северното полукълбо.

Европейската агенция за лекарствата даде разрешение за употреба на адаптираната ваксина на "Пфайзер"/"БионТех" на 1 септември, като Европейската комисия одобри пускането й на пазара още същия ден.


Здравното министерство в България съобщи, че очаква общо 1.2 млн. дози от нея, като първите 80 хил. трябва да пристигнат в София през следващата седмица.


Първата пратка ваксини ще е предназначена за хора, навършили 12 г. В последната седмица от септември се очакват и педиатричните ваксини, предназначени за деца от 6-месечна до 11-годишна възраст.

Ваксините ще продължат да се прилагат безплатно на български граждани, заявили желание при общопрактикуващия си лекар, в имунизационните кабинети на РЗИ и в определени за целта лечебни заведения, се казва в съобщение на министерството.


В него се съобщава, че Националният експертен съвет по имунизации ще издаде препоръки за лицата, които е желателно да подновят имунната си защита срещу коронавируса, но информация за групите, които ще бъдат приоритизирани, все не е публикувана на сайта на министерството.