Топлата вълна, обхванала голяма част от Европа, постепенно обгръща Балканския полуостров. В следващите дни усещането ще е за „златно” лято.

Температурите ще се повишават до пределните за септември стойности от над 30 градуса.

Изминалата ясна нощ „срина” температурите под 10 градуса в някои райони, но в хода на денонощието термометрите ще се движат между 26 и 31-32 градуса.

Последният почивен ден тази седмица ще е преобладаващо слънчев в западните райони. В източната половина на страната и тук-там по планините ще има временни по-значителни заоблачавания с потенциал за слаб и незначителен валеж. По крайбрежието за пореден ден ще се усеща силен североизточен вятър, а вълните следобед и вечерта ще са до 2 метра.

В дните преди първия учебен ден ще е септемврийски горещо с повишаващи се дневни температури. Въпреки студените сутрешни часове, кулминацията на топлата вълна ще е в средата на седмицата с показания на термометрите до 35 градуса в обичайно горещите точки у нас.

Студен атмосферен фронт се очаква да премине над Балканите през втората половина на седмицата. Нахлуването на по-студен въздух ще създаде условия за гръмотевични процеси, по-активни в часовете следобед и вечерта. Валежите ще са краткотрайни, временно интензивни с потенциал за градушка. Ще се усети и понижение на температурите.