В Ахелой беше почетена 1106-годишнината от битката, известна като най-грандиозното сражение за цялото европейско Средновековие. През 917 година Симеон Велики разбива византийците при река Ахелой. Начело на тежката конница, българският владетел взема лично участие в боевете. Изтласкана към морето, византийската войска е обкръжена и почти напълно унищожена. Ахелойската битка става едно от най-тежките поражения за Византия. След нея българската държава добива пълно военнополитическо надмощие в Югоизточна Европа. За княз Симеон това е решаващото и най-прочутото сражение, защото след 20 август 917 г., той приема титлата “цар на българи и гърци”.

Тържеството в Ахелой започна с шествие, в което взеха участие възпитаници на местното ОУ „Христо Ботев“ и НЧ „Светлина 1934“. С маршова стъпка, под звуците на духов оркестър, шествието премина разстоянието от читалището до паметника на Цар Симеон в градския парк. В памет на загиналите герои бе прочетена заупокойна молитва, а проф. Димо Чешмеджиев – преподавател в Пловдивски университет ”Паисий Хилендарски“ представи интересно експозе на тема „Ахелойската битка в историята на Европейския Югоизток“.

Думи за великата победа, имаща историческото значение за българската държавност, бяха изказани от кмета на община Поморие Иван Алексиев и кмета на Ахелой Иван Георгиев. Значимата годишнина бе уважена от председателя на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник – кмета Янчо Илиев, общински съветници и общественици. Празникът продължи с концерт на откритата сцена в парка с участието на професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ и с цветна заря.

Великата победа на цар Симеон е велика и в наши дни, защото има силата да събира и обединява стотици българи, вдъхвайки им вяра и национално самочувствие.